Cum vor autoritățile să „îngroape” companiile mici de colectare a metalelor uzate! În joc intră Metalferos

28 Mai 2024, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 10:55 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul propunerii de instituire a unui monopol pe piața metalelor uzate în favoarea companiei de stat Metalferos, companiile mici de colectare a metalelor și-au exprimat vehement opoziția și îngrijorarea față de această inițiativă. Aceste companii, care reprezintă o parte semnificativă a industriei, consideră că instituirea unui monopol ar avea consecințe negative asupra mediului concurențial și asupra afacerilor lor, se arată într-un comunicat de presă al asociației „Metal” unde sunt circa 20 de companii.

În urma votului Comisiei pentru monopol fiscal în favoarea instituirii monopolului Metalferos, companiile mici au fost puternic dezamăgite de această decizie. Această inițiativă ar restricționa accesul echitabil la piață și ar crea un mediu de afaceri inegal pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul metalelor uzate. Reprezentantul societății civile de la Expert-Grup, Stas Madan, s-a retras din componența comisiei și a fost înlocuit cu Valeriu Pașa.

Companiile mici, sufocate de taxe 

Consiliul Concurenței și Camera de Comerț și Industrie au fost printre primele organizații care au exprimat opoziție față de propunerea de monopol, subliniind importanța menținerii unui mediu concurențial sănătos și echitabil pentru toți jucătorii din industrie.

Reprezentanții companiilor mici au evidențiat faptul că Metalferos a înregistrat constant pierderi în ultimii ani, iar restituirea dreptului de monopol al furnizării de fier vechi către Uzina metalurgică de la Rîbnița ar ridica întrebări semnificative cu privire la eficiența și sustenabilitatea acestui model. În plus, companiile mici de colectare a metalelor au fost afectate de recentele reglementări fiscale care au impus taxe suplimentare și impozite, reducându-le marjele de profit și afectând în mod negativ viabilitatea afacerilor lor.

„În 2023, parlamentul a impus o taxă pe valoarea adăugată (TVA) de 20% la vânzarea fierului vechi, o măsură care nu se aplică în majoritatea țărilor Uniunii Europene. De asemenea, de la 1 ianuarie 2024, întreprinderile au fost obligate să plătească un impozit pe venit de 7% din venituri. Aceste reglementări au dus la o scădere a veniturilor la bugetul de stat, contrar așteptărilor inițiale. În 2022, firmele implicate în colectarea fierului vechi au contribuit cu 270 de milioane de lei la trezoreria statului, în timp ce în 2023, după introducerea TVA-ului, contribuțiile au scăzut la 240 de milioane de lei”, se arată în mesajul companiilor mici de colectare a metalelor.

Îngrijorările legate de potențialul creării unui monopol fiscal în sectorul deșeurilor metalice sunt: scheme de Furturi și Corupție: Un monopol fiscal poate duce la centralizarea puterii și a resurselor, creând un mediu propice pentru corupție și abuzuri de putere, excluderea Agenților Economici: Crearea unui monopol ar putea elimina competiția, forțând companiile mici și mijlocii să iasă de pe piață, reducând diversitatea și inovația.

„În anul 2019, guvernul era sub conducerea premierului de atunci, Maia Sandu. Având această informație în vedere, membrii Asociației „Mteal” nu pot să nu observe paradoxul apărut: de ce reprezentanții echipei actuale a președintelui Maia Sandu susțin atât de vehement acordarea unui drept de monopol către Metalferos pentru furnizarea de fier vechi către MMZ”, se întreabă retoric membrii asociației.

Monopolul pe piața metalelor a fost înlăturat în anul 2020

Piața metalelor uzate din Republica Moldova a fost demonopolizată în anul 2020. Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacţie la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică şi viaţa oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanţare pentru anumite partide şi politicieni, în special Partidul Democrat.

La finele anului 2009, primul guvern Filat de coaliţie AIE a inclus în programul său angajamentul de „demonopolizare a activităţilor de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi de export al acestora”.

Abia peste un an şi jumătate un proiect de lege privind demonopolizarea pieţei de comerţ şi export a deşeurilor metalelor feroase şi neferoase, care ar permite mai multor agenţi economici să obţină licenţe pentru acest gen de activitate, a ajuns în Parlament la propunerea Guvernului şi fracţiunii Partidului Liberal-Democrat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău