UPDATE. Chioșcurile de flori se transformă în construcții capitale, în ritm rapid. Precizările Primăriei

06 Aug. 2021, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Aug. 2021, 10:35 // Actual //  MD Bani

La doar câteva zile după ce Primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că chioșcurile de flori de pe strada Ion Creangă, din apropierea cinematografului „Flacăra” au fost evacuate – în locul lor apar, în ritm rapid, construcții capitale, racordate la rețeaua de electricitate și canalizare. Anunțul referitor la evacuarea gheretelor a fost făcut pe data de 22 iulie 2021, iar pe data de 4 august, construcțiile capitale ce le înlocuiesc, deja sunt realizate în proporție de 70%.

Lucrările sunt în toi, iar ploile din ultimele zile nu au fost un impediment pentru realizarea lucrărilor.

Pe data de 22 iulie 2021, Primarul Capitalei Ion Ceban scria despre faptul că „Toată zona din preajma fostului Cinematograf ,, Flacăra”, la Buiucani, este în proces de modernizare.

Gheretele din preajmă care erau ilegal amplasate anterior, au fost evacuate, iar acolo nu va mai fi permis comerţul ambulant.

La fel, şi pavilioanele din exteriorul pieţei comerciale, inclusiv acele unde se vindeau anterior flori, au fost evacuate.

Pentru comercianţii de flori sunt reconstruite alte locuri de comerţ.”

În momentul în care a fost făcut anunțul, nu au fost oferite detalii despre unde și în ce modalitate vor fi reconstruite alte locuri de comerț pentru comercianții de flori, iar despre construcțiile capitale care sunt realizate în acest moment, în locul gheretelor de flori, nu deținem, la fel, nicio informație din partea autorităților.

Am telefonat Serviciul de Presă al Primăriei pentru a afla mai multe detalii, însă nu ni s-a răspiuns la telefon.

UPDATE. Primăria a venit cu precizări:

Primăria vine cu precizări referitor la pavilionul de flori amplasat în preajma pieței din strada Ion Creangă (Flacăra)

Primarul Capitalei, Ion Ceban, se află în prezent în concediu anual de odihnă.

Redacția Bani.md va investiga în continuare subiectul pentru a afla despre cine sunt beneficiarii finali ai acestor construcții, ce tipuri de activități se vor desfășura și dacă sunt construite în concorcordanță cu strategia de „eliminare a gheretelor din Chișinău”.

Bani.md precizează că din momentul învestirii în funcție, primarul Capitalei Ion Ceban, a declarat război gheretelor care îngreunau accesul pietonilor pe trotuarele capitalei, construcțiilor ilegale și panourilor stradale.

De precizat că un asemenea proiect, de înlocuire a gheretelor de flori, a fost realizat și pe strada Trăian, din sectorul Botanica al Capitalei.

În locul gheretelor de flori au fost reconstruite spații comerciale, doar că beneficiarii acestor spații nu mai sunt comercianții de flori, ci localuri, magazine alimentare și doar un agent economic care propune flori cumpărătorilor.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău