Cutremur pe piața editorială. Grupul Litera al lui Vidrașcu smulge Elefantul lui Sturza din insolvență

20 Mart. 2025, 12:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Mart. 2025, 12:38 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul Litera va prelua Elefant.ro printr-o tranzacţie care pune capăt perioadei de insolvenţă a Elefant.ro şi marchează relansarea şi consolidarea prezenţei sale pe piaţa de retail online din România.

„România are una dintre cele mai scăzute rate de lectură din Europa, iar accesul facil la carte este esenţial pentru dezvoltarea pieţei de profil. Integrarea Elefant.ro ne permite să valorificăm sinergiile dintre companii şi să creăm un ecosistem digital eficient, orientat spre client. Investim în tehnologie, optimizarea proceselor logistice şi extinderea ofertei, pentru a răspunde cât mai bine cerinţelor consumatorilor moderni‟, au declarat Dan şi Marin Vidraşcu, reprezentanţii Grupului Litera, notează Ziarul Financiar. 

Tranzacţia a fost intermediată de BDO Business Restructuring, care are experienţă extinsă în audit şi restructurarea financiară a afacerilor.

”Salvarea proiectului Elefant.ro este un succes de care suntem foarte mândri. În ciuda unor multiple şi complexe provocări pe care le-am întâmpinat în încercarea de a menţine businessul viabil, cu susţinerea tuturor partenerilor implicaţi – furnizorii de servicii specifice activităţii de e-commerce, cei mai mulţi dintre creditorii istorici şi, nu în ultimul rând, cu susţinerea cumpărătorului, Grupul Litera –  am reuşit, într-un timp record – douăsprezece luni de la deschiderea procedurii de insolvenţă – reinserarea companiei în circuitul economic. Am toată încrederea că Grupul Litera, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa editorială din România, dispune de toate resursele pentru a readuce Elefant.ro cel puţin la nivelul care l-a consacrat“ a declarat Geanina Oancea-Olteanu, Senior Partner BDO Business Restructuring.

Grupul Litera este unul dintre principalii actori de pe piaţa de carte din România, având o prezenţă puternică în editarea de carte, comercializarea de papetărie, rechizite şi mobilier şcolar.

Potrivit unui anunţ al celor două companii, Elefant.ro va trece printr-un rebranding complet, cu un design modern şi o interfaţă optimizată. Platforma va utiliza tehnologii digitale avansate, care vor permite fiecărui utilizator să găsească rapid produsele dorite şi să primească recomandări personalizate, adaptate preferinţelor individuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE