D. Budianschi: Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern

10 Sept. 2021, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Sept. 2021, 09:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În cadrul sesiunii de consultări publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, pe domeniul managementului finanțelor publice, desfășurat ieri, 9 septembrie la Ministerul Finanțelor, Dumitru Budianschi a declarat că gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Minister.

Astfel, în cadrul ședinței, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a prezentat viziunea strategică, obiectivele de dezvoltare aferente domeniului finanțelor publice și setul de priorități propuse spre realizare în perioada imediat următoare și cele ce urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2022. Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele cele mai importante este restabilirea finanțării externe.

În anul 2021 printre principalele obiective este restabilirea finanțării externe, care este crucială în asigurarea stabiltății financiare. Pentru a atinge acest obiectiv am inițiat și vom continua activitățile ce țin de accesarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar și, reluarea dialogului cu FMI și încheierea Memorandumului de țară până la sfârșitul anului 2021. Obiectivele pe termen scurt acoperă cele mai importante domenii care rezultă din competențele Ministerului Finanțelor: politicile bugetare si procesul bugetar, investițiile publice, achizițiile publice, domeniul fiscal-vamal, managementul datoriei de stat, coordonarea asistenței externe, controlul financiar public intern ș.a. Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Ministerul Finanțelor. Aceasta va fi linia noastră directorie pentru toate activitățile legate de finanțele publice„, a mentionat Dumitru Budianschi.

La consultările publice a participat conducerea Ministerului Finanțelor și reprezentanți ai sectorului asociativ, comunității de cercetare, comunității de donatori, autorităților și instituțiilor publice, precum și alți subiecți interesați.

Ce prezenți la consultări ți-au exprimat părerile referitor la propuneri și au venit cu sugestii. Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Sesiunea de consultări publice dedicată finanțelor publice face parte din seria de acțiuni organizate în conformitate cu Decizia Prim-ministrului Republicii Moldova nr. 45 din 23 august 2021, care prevede desfășurarea, în perioada 3 – 10 septembrie 2021, consultărilor publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău