Dacă dorești să faci cea mai bună primă impresie, nu uita aceste 8 cuvinte

26 Apr. 2021, 11:50
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2021, 11:50 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Deși este imposibil să controlăm atât de multe lucruri în viața noastră, prima impresie pe care o facem asupra altor oameni depinde adesea numai de noi înșine.

Când vine vorba de afaceri, discutăm totul până la cel mai mic detaliu, urmăm toate nuanțele și capcanele, pierzând complet din vedere factorul fundamental – care este prima impresie pe care o facem.

Am petrecut mult timp gândindu-mă cum să-mi îmbunătățesc abilitățile de comunicare cu oamenii și am citit mult pe această temă, până când am dat peste o carte scrisă în 1956 de Les Giblin, ” cum să câștigi încredere și putere în comunicarea cu oamenii.”

Contrar așteptărilor, în această lucrare nu s-au scris deloc pe rafturi tactici speciale, constând din numeroase puncte și tehnici. Sfaturile despre cum să ne îmbunătățim și să învățăm cum să facem cea mai bună primă impresie asupra oamenilor s-au rezumat la aceste cuvinte.

„Alți oameni te percep în funcție de stima ta de sine.”

Autorul cărții a explicat în detaliu de ce se întâmplă acest lucru:

„Dacă nu ești perceput așa cum îți dorești și meriți, atunci este posibil ca aceasta să fie doar vina ta.  Comportă-te ca și cum nu ai fi nimeni și nimic, iar lumea va decide că aceasta este caracteristica ta. Și dacă îți schimbi comportamentul și te comporți ca cineva care reprezintă ceva, lumea nu va avea de ales decât să te trateze ca pe cineva important și semnificativ.”

Acest adevăr pare să fie cunoscut fiecăruia dintre noi, dar nu toată lumea reușește să-l aducă la viață. Pentru a implanta această filozofie vitală în ADN, este necesar să nu uităm niciodată de două lucruri.

1. Fii atent atunci când vorbești cu tine însuți.

Modul în care ne adresăm, certăm sau lăudăm, poartă o anumită energie. Amintește-ți de câte ori te-ai certat pe tine însuți pentru ceva și câte ori te-ai învinuit. Te-ai criticat, te-ai umilit în ochii tăi și ți-ai subestimat și mai mult propria stimă de sine.

Cum te-a „ajutat”?

Aceasta te-a motivat să lucrezi la proiectele tale, să-ți îmbunătățești abilitățile profesionale, să mănânci doar alimente sănătoase sau să mergi în mod regulat la sala de sport?

Cel mai probabil, totul s-a întâmplat exact invers – nu voiai deloc nimic și nu credeai în nimic. Când vorbești cu tine însuți în limbajul îndoielii și incertitudinii, îți omori propriul potențial. Și deja despre cunoașterea valorii tale personale nici nu se poate discuta.

Prin urmare, pentru a comunica cu tine însuți, ar trebui să-ți schimbi urgent stilul. Începe prin eliminarea permanentă a cuvintelor toxice din vocabularul tău. Nu mai sunt în dicționarul tău și nu vor mai fi! Chiar dacă unele dintre acestea se mai rostesc, reformulează imediat gândul, astfel încât să obții un sunet complet nou.

Răsfață-te și tratează-te așa cum ai dori ca alții să o facă. La urma urmei, atunci când te tratezi cu o atitudine negativă – se creează imediat în jurul personalității tale exact aceeași atmosferă și energie.

2. Creează o listă de lucruri cu care te poți mândri.

Dacă urmărești doar ceea ce crezi că este succesul remarcabil al altor persoane (și în epoca Internetului, suntem literalmente atacați cu astfel de informații din toate părțile), atunci te vei convinge foarte repede că nu ești remarcabil cu nimic. Prin urmare, este naiv să te aștepți că vei fi observat și apreciat.

Deși probabil știi că marea majoritate a lucrurilor de pe social media sunt o iluzie. Dar dacă tot ce vezi în jur este doar o fotografie a bogăției și succesului altcuiva, este foarte rău. Procedând astfel, pui bazele îndoielii chiar înainte de a încerca să impresionezi pe cineva. Acest lucru este foarte ușor de citit: prin expresia ochilor, intonația, gesturile și comportamentul, energia interioară. Este imposibil să te prefaci că ești încrezător. Poți deveni doar așa.

Eu însumi a trebuit să mă confrunt cu asta. Și pentru a-mi dezvolta încrederea, am creat un dosar al succesului. Acolo păstrez recenzii pozitive despre cartea mea, cuvinte amabile despre articolele mele și scrisori de la clienții mei, care datorită mie și-au schimbat viața.

De fiecare dată când aveam îndoieli și incertitudini, deschideam acest dosar pentru a-mi reaminti că într-adevăr merit ceva. Sfatul meu: dacă te simți la fel înainte de o întâlnire importantă, creează un astfel de dosar. Sau scrie pe o foaie de hârtie, punct cu punct, toate realizările și lucrurile cu care te poți mândri.

Deși oamenii acordă atenție limbajului corpului, cum ar fi strângerea mâinilor, postura în timpul conversației, contactul vizual și chiar culoarea batistei din buzunarul de la piept, dacă te simți nesigur, poți uita de o primă impresie pozitivă. Tacticile despre cum să te comporți la prima întâlnire sunt desigur importante. Dar să te concentrezi exclusiv pe acestea este ca și cum ai construi o casă, uitând complet de fundația solidă al acesteia.

Lumea formează o opinie despre tine pe baza opiniei tale despre tine.

Sursa: Doza de Succes

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău