Datoria mondială explodează la un record de 312.000 miliarde de dolari

27 Sept. 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Datoria mondială a atins un nivel record de 312.000 de miliarde de dolari la finele celui de-al doilea trimestru, impulsionată de împrumuturile contractate de SUA şi China, arată un raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters.

Potrivit celor mai recente estimări publicate miercuri de IIF, datoria mondială a crescut cu 2.100 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, până la 312.000 miliarde de dolari. Este vorba de cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, după ce precedentele date au fost revizuite în jos de IIF.

Institutului Internaţional pentru Finanţe a tras un semnal de alarmă cu privire la tendinţa de creştere continuă a împrumuturilor guvernamentale, în ultimul său raport Global Debt Monitor. IIF a prognozat că împrumuturile guvernamentale globale vor creşte de la nivelul actual de 92.000 de miliarde de dolari, până la 145.000 de miliarde de dolari în 2030, urmând a trece de 440.000 de miliarde de dolari în 2050.

„În condiţiile în care noul ciclu de relaxare demarat de Fed este aşteptat să accelereze ritmul de acumulare a datoriei mondiale, un motiv special de îngrijorare este aparenta lipsă de voinţă politică pentru a răspunde la creşterea nivelului datoriei suverane atât în rândul economiilor mature cât şi în cazul economiilor emergente”, se arată în raportul IIF.

Potrivit datelor IIF, creşterea datoriei mondiale cu 2.100 miliarde de dolari în primul semestru al acestui an vine după o majorare de 8.400 miliarde de dolari în prima jumătate a anului trecut.

Pe lângă China şi SUA, primele două economii ale lumii, India, Rusia şi Suedia şi-au majorat şi ele datoriile. În schimb, alte ţări europene şi Japonia au înregistrat o scădere semnificativă a datoriilor.

Raportul datorie/PIB, un indicator al capacităţii de rambursare a datoriei comparativ cu ceea ce produce o ţară, s-a stabilizat la nivel mondial la 328%, în condiţiile în care cifrele privind producţia au fost parţial încurajate de inflaţia peste ţintă din marile economii.

În cazul pieţelor dezvoltate, raportul datorie/PIB a atins cel mai scăzut nivel de după 2018, ca urmare a declinului împrumuturilor în rândul gospodăriilor şi sectorului corporaţiilor non-financiare.

În contrast, raportul datorie/PIB în rândul pieţelor emergente a atins un nou vârf de 245%, cu 25 de puncte procentuale peste nivelul la care era înainte de carantinele care au avut legătură cu pandemia de COVID.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 12:45 // Actual //  Lupu Eduard

Importurile de mere în Rusia din China au crescut de 2,9 ori în perioada ianuarie – iulie 2024, comparativ cu același interval din 2023, atingând un total de 22,2 mii tone, conform asociației „Rusprodsoyuz”, citată de TASS.

În aceeași perioadă din 2023, volumul importurilor din China s-a ridicat la 7,6 mii tone. Asociația a menționat, de asemenea, că prețurile pentru merele importate din China au scăzut. În primele șapte luni din 2024, prețul mediu a fost de 904,4 dolari pe tonă, cu 24,1% mai puțin decât în anul precedent.

În paralel, prețurile medii de vânzare cu amănuntul pentru mere în Rusia au înregistrat, de asemenea, o scădere. La data de 22 septembrie 2024, prețul era de 150,5 ruble per kilogram, cu 2% mai puțin față de săptămâna anterioară și cu 7,5% mai puțin comparativ cu luna anterioară.

În iunie 2024, ministrul agriculturii al Federației Ruse, Oksana Lut, a anunțat o revizuire a prognozei de producție a merelor în Rusia pentru 2024, reducând estimările de la 1,8 milioane de tone la 1,5 milioane de tone, din cauza înghețurilor. Ministerul Agriculturii colaborează cu țările prietene pentru a asigura livrări suplimentare de mere.

La mijlocul lunii septembrie, Lut a anunțat o actualizare a prognozei, crescând estimarea recoltei de mere în 2024 la 1,6 milioane de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău