De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit? Est-europenii se mulțumesc cu puțin

03 Dec. 2023, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Dec. 2023, 14:49 // Actual //  bani.md

Răspunsul la vechea întrebare poate fi diferit pentru fiecare persoană, dar studii recente din Europa și SUA au arătat că banii pot cumpăra într-adevăr fericirea, scrie Euronews.

În SUA, 6 din 10 persoane cred în acest lucru, potrivit unui sondaj realizat de compania de servicii financiare Empower și realizat de Harris Poll. Milenialii americani (generația născută între 1981 și 1996), care au numit chiar și prețul; aceștia au nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari (480.700 de euro) pentru a simți că sunt fericiți din punct de vedere financiar.

Între timp, americanul mediu s-ar mulțumi cu 284.167 de dolari pe an pentru a fi fericit, generația Z cere 128.000 de dolari, generația X 130.000 de dolari, iar cei din generația Boomers spun că 124.000 de dolari pe an ar fi de ajuns.

Dacă fericirea financiară are un preț, americanul mediu crede că acesta se ridică la a avea o avere netă de 1,2 milioane de dolari (1,1 milioane de euro).

Europenii s-ar putea mulțumi cu mai puțin; persoanele din Europa de Vest și Scandinavia au numit 100.000 de dolari (91.561 de euro) pe an ca fiind un punct de cotitură în satisfacția vieții reale; a avea mai mult decât această sumă ar putea schimba în mod pozitiv gândurile lor despre viața lor, a constatat un studiu din 2018 al Universității Purdue. În Europa de Est, această sumă a fost mult mai mică, 45.000 de dolari (41.202 euro).

Cu toate acestea, acest studiu susține, de asemenea, că bunăstarea emoțională, practic fericirea, crește doar mână în mână cu un venit de până la 50.000 de dolari în Europa de Vest și 35.000 de dolari în Europa de Est.

A avea mai mulți bani decât atât nu are niciun impact suplimentar asupra modului în care oamenii sunt fericiți. Dar, până la urmă, acest studiu a fost realizat cu câțiva ani în urmă, cu o inflație ridicată, așa că Euronews Business a ajustat aceste cifre cu inflația și a constatat că suma ar fi astăzi de aproximativ 58.205 euro pentru vestul Europei și de 40.690 euro pentru estul Europei.

Ce este, totuși, fericirea financiară?

Potrivit studiului american, fericirea financiară aduce libertate, siguranță și ușurare celor intervievați.

Mai în detaliu, sondajul a constatat că fericirea financiară echivalează cu posibilitatea de a plăti facturile la timp pentru 67%, de a trăi fără datorii pentru 65%, de a-și permite luxul de zi cu zi fără griji pentru 54% și de a deține o casă pentru 45% dintre persoane.

Pentru mai mult de jumătate dintre oameni, cheltuielile pentru experiențe cu cei dragi au contat, de asemenea, în timp ce pensionarea în condițiile proprii a fost un factor important pentru 37%. Aproape patru cincimi dintre americanii intervievați au fost de acord că fericirea financiară le-ar putea îmbunătăți sănătatea, aducând mai multă productivitate și creativitate la locul de muncă. 73% au adăugat că ar renunța la social media dacă asta ar însemna fericire financiară.

În realitate, 73% dintre americani spun că se confruntă cu stresul financiar, iar un studiu recent arată că 85% dintre europeni fie se află într-o situație financiară precară, fie trebuie să fie atenți la gestionarea cheltuielilor lor.

Ce spun cei bogați?

Totuși, a avea mulți bani nu aduce fericire de la sine, dar ajută. 81% dintre cei mai bogați europeni, cu un venit personal de 100.000 de euro, sunt fericiți, dar și 75% dintre cei care câștigă mai puțin de atât (totuși, tot bogați) au declarat că sunt fericiți.

Cu toate acestea, cei mai bogați sunt semnificativ mai fericiți cu locul de muncă (73%) decât cei cu mai puțin de 100 000 de euro pe an (65%).

Vârsta contează, cei mai maturi bogați obțin mai multă satisfacție de la viață decât tovarășii lor sub 35 de ani, a constatat studiul. Bogații din Europa de Vest sunt mai fericiți decât cei din partea de Est, iar practicarea sportului crește și ea nivelul de fericire, deși acest lucru este probabil valabil pentru toată lumea.

Unde este cel mai scump „să fii fericit”?

Cifrele studiului de la Universitatea Purdue, ajustate cu ratele puterii de cumpărare, arată că venitul dorit pentru a fi fericit este cel mai mare în Iran (219.837 de euro) în întreaga lume și în Norvegia (107.969 de euro) și Elveția (106.154 de euro) în Europa.

În Londra, este nevoie de echivalentul a 94.490 de euro, potrivit studiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Iul. 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Iul. 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Săptămâna aceasta va testa rezistența economiei americane sub Donald Trump prin publicarea unei serii de date cruciale: raportul privind locurile de muncă, inflația, încrederea consumatorilor, profiturile companiilor și PIB-ul pentru al doilea trimestru.

Rezerva Federală va decide miercuri dacă reduce ratele dobânzilor sau le menține neschimbate, în timp ce politicile comerciale ale lui Trump ajung la termen. Vineri este deadline-ul autoimpus de administrație pentru stabilirea tarifelor vamale pentru toți cei peste 200 de parteneri comerciali ai SUA.

Printre companiile care publică rezultate financiare se numără Microsoft, Meta, Amazon și Apple – rezultatele lor vor influența sentimentul pieței bursiere care a atins recent recorduri.

Încrederea consumatorilor a scăzut la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei când Trump a impus tarife masive, iar consumatorii își exprimă îngrijorarea privind impactul asupra economiei și prețurilor, potrivit CNN.

Pe acest fond economiștii se așteaptă la o îmbunătățire în trimestrul aprilie-iunie.

Pauza impusă de Trump asupra tarifelor mari din aprilie expiră pe 1 august. Casa Albă a anunțat acorduri preliminare cu mai multe țări, inclusiv un cadru cu UE duminică.

Trump a declarat că va trimite săptămâna aceasta scrisori către aproximativ 200 de țări, stabilind unilateral ratele tarifare. Analiștii avertizează că o rată efectivă de peste 20% pentru principalii parteneri ar putea declanșa o recesiune.

Tarifele actuale au majorat rata efectivă de la 2% la 18% – cea mai mare din 1934, costând gospodăria medie 2.400 de dolari pe an.

Între timp, secretarul Trezoreriei Scott Bessent se întâlnește luni și marți cu oficiali chinezi pentru finalizarea acordului, în timp ce o curte de apel va audia joi argumentele privind legalitatea tarifelor de urgență ale lui Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA