Putin are o „toleranță ridicată” la pierderi. Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut

02 Dec. 2023, 08:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2023, 08:56 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are o „toleranță ridicată la victime” după ce a pierdut un număr mare de avioane, tancuri și trupe în Ucraina, a declarat șeful NATO, adăugând că țara suferă din punct de vedere economic și politic, dar încă nu poate fi subestimată.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a subliniat cum s-a schimbat Rusia de când și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
„Pe măsură ce Ucraina a avansat, Rusia a dat înapoi. Acum este mai slabă din punct de vedere politic, militar și economic”, a spus el.
Armata Rusiei „a pierdut o parte substanțială din forțele sale convenționale. Sute de avioane. Mii de tancuri. Și întregistrat peste 300.000 de victime”, a spus Stoltenberg.
El a mai spus că Rusia își pierde influența în țările din apropiere, inclusiv în Caucaz și Asia Centrală, și devine mult mai dependentă de China.

„An de an, Moscova își ipotechează viitorul Beijingului”, a spus el.

Stoltenberg a adăugat că, din punct de vedere economic, Rusia este sub presiune.”Veniturile din petrol și gaze sunt în scădere. Activele bancare rusești sunt sancționate. Peste 1.000 de companii străine și-au oprit sau și-au redus operațiunile în țară. Și 1,3 milioane de oameni au părăsit Rusia anul trecut”, a spus el.

„Toate acestea subliniază greșeala strategică a lui Putin în invadarea Ucrainei”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Dar Stoltenberg a avertizat împotriva gândirii că Rusia își va opri invazia ca urmare a tuturor acestor lucruri, afirmând că „nu trebuie să subestimăm Rusia”.

„Economia Rusiei este pe picior de război”, a adăugat el. „Putin are o toleranță ridicată la victime. Și obiectivele rusești în Ucraina nu s-au schimbat”.

Rusia se aștepta să cucerească Ucraina în câteva zile, dar în schimb a fost împinsă înapoi în est, unde a purtat un război aprins împotriva forțelor ucrainene.

Alții au avertizat, de asemenea, că Putin pare puțin probabil să renunțe la eforturile sale de război dacă nu poate găsi o cale care poate fi vândută ca o victorie a Rusiei.

Aceasta ar putea include obținerea unui teritoriu din Ucraina, ceva ce Ucraina a spus că nu este dispusă să accepte.

Un negociator ucrainean a spus în această lună că Rusia s-a oferit să-și oprească invazia în primăvara anului 2022 dacă Ucraina își abandona obiectivul de aderare la NATO, dar că există o lipsă de încredere în sinceritatea Rusiei.

Experții sunt de acord cu evaluările lui Stoltenberg asupra Rusiei.

Experții au declarat pentru Business Insider că relațiile Rusiei cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi au devenit tensionate de când a lansat invazia Ucrainei.

Armata sa, de la marină până la forțele terestre și trupele aeriene de elită, a fost, de asemenea, degradată constant, susțin numeroși experți și servicii de informații occidentale.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat la începutul acestei luni că Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut.

Potrivit multor observatori, planul lui Putin este probabil să continue în ciuda pierderilor, în așteptarea ca Ucraina și aliații săi se vor epuiza.

Ucraina este din ce în ce mai îngrijorată că aliații săi, inclusiv SUA și țările UE, obosesc. Alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor sunt, de asemenea, o sursă de îngrijorare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău