Putin are o „toleranță ridicată” la pierderi. Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut

02 Dec. 2023, 08:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2023, 08:56 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are o „toleranță ridicată la victime” după ce a pierdut un număr mare de avioane, tancuri și trupe în Ucraina, a declarat șeful NATO, adăugând că țara suferă din punct de vedere economic și politic, dar încă nu poate fi subestimată.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a subliniat cum s-a schimbat Rusia de când și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
„Pe măsură ce Ucraina a avansat, Rusia a dat înapoi. Acum este mai slabă din punct de vedere politic, militar și economic”, a spus el.
Armata Rusiei „a pierdut o parte substanțială din forțele sale convenționale. Sute de avioane. Mii de tancuri. Și întregistrat peste 300.000 de victime”, a spus Stoltenberg.
El a mai spus că Rusia își pierde influența în țările din apropiere, inclusiv în Caucaz și Asia Centrală, și devine mult mai dependentă de China.

„An de an, Moscova își ipotechează viitorul Beijingului”, a spus el.

Stoltenberg a adăugat că, din punct de vedere economic, Rusia este sub presiune.”Veniturile din petrol și gaze sunt în scădere. Activele bancare rusești sunt sancționate. Peste 1.000 de companii străine și-au oprit sau și-au redus operațiunile în țară. Și 1,3 milioane de oameni au părăsit Rusia anul trecut”, a spus el.

„Toate acestea subliniază greșeala strategică a lui Putin în invadarea Ucrainei”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Dar Stoltenberg a avertizat împotriva gândirii că Rusia își va opri invazia ca urmare a tuturor acestor lucruri, afirmând că „nu trebuie să subestimăm Rusia”.

„Economia Rusiei este pe picior de război”, a adăugat el. „Putin are o toleranță ridicată la victime. Și obiectivele rusești în Ucraina nu s-au schimbat”.

Rusia se aștepta să cucerească Ucraina în câteva zile, dar în schimb a fost împinsă înapoi în est, unde a purtat un război aprins împotriva forțelor ucrainene.

Alții au avertizat, de asemenea, că Putin pare puțin probabil să renunțe la eforturile sale de război dacă nu poate găsi o cale care poate fi vândută ca o victorie a Rusiei.

Aceasta ar putea include obținerea unui teritoriu din Ucraina, ceva ce Ucraina a spus că nu este dispusă să accepte.

Un negociator ucrainean a spus în această lună că Rusia s-a oferit să-și oprească invazia în primăvara anului 2022 dacă Ucraina își abandona obiectivul de aderare la NATO, dar că există o lipsă de încredere în sinceritatea Rusiei.

Experții sunt de acord cu evaluările lui Stoltenberg asupra Rusiei.

Experții au declarat pentru Business Insider că relațiile Rusiei cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi au devenit tensionate de când a lansat invazia Ucrainei.

Armata sa, de la marină până la forțele terestre și trupele aeriene de elită, a fost, de asemenea, degradată constant, susțin numeroși experți și servicii de informații occidentale.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat la începutul acestei luni că Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut.

Potrivit multor observatori, planul lui Putin este probabil să continue în ciuda pierderilor, în așteptarea ca Ucraina și aliații săi se vor epuiza.

Ucraina este din ce în ce mai îngrijorată că aliații săi, inclusiv SUA și țările UE, obosesc. Alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor sunt, de asemenea, o sursă de îngrijorare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău