De ce India cumpără mai mult petrol din Rusia?

29 Mart. 2022, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2022, 10:13 // Actual //  MD Bani

Rusia caută noi piețe pentru exporturile sale de petrol, pe măsură ce sancțiunile occidentale se înăspresc . În acest context, India a profitat de prețurile reduse pentru a crește importurile din Rusia, transmite BBC.

Statele Unite ale Americii (SUA) afirmă că, deși aceste importuri nu încalcă sancțiunile, „sprijinul pentru Rusia… este sprijin pentru o invazie care, evident, are un impact devastator”.

De unde își ia India petrolul?

După SUA și China, India este al treilea consumator de petrol din lume, din care peste 80% este importat. În 2021, India a cumpărat aproximativ 12 milioane de barili de petrol din Rusia, ceea ce reprezintă doar 2% din importurile totale.

Cele mai mari livrări de anul trecut au venit din Orientul Mijlociu, cu cantități semnificative și din SUA și Nigeria.

În ianuarie și februarie, India nu a importat petrol din Rusia. Dar contractele pentru martie și aprilie au ajuns deja la șase milioane de barili, potrivit datelor oferite de Kpler, un grup de cercetare a mărfurilor.

Guvernul indian spune că, chiar dacă ar cumpăra mai mult petrol din Rusia, „ar fi în continuare o picătură, literalmente o picătură, într-o găleată mai mare” din importurile sale de petrol la nivel global.


De ce India alege țițeiul din Rusia în această perioadă?

După invadarea Ucrainei, acum sunt mai puțini cumpărători pentru țițeiul rus Ural, iar prețul acestuia a scăzut.

„Deși nu știm prețul exact pe care îl plătește India, discountul Ural față de țițeiul Brent [nivelul de referință global] în ultima săptămână a crescut la aproximativ 30 de dolari pe baril”, spune Matt Smith, analist la Kpler.

Aceste două tipuri de țiței se vând în mod normal la un preț similar.

Dar la un moment dat în martie, pe măsură ce prețul Uralului a continuat să scadă, diferența dintre ei a atins un record istoric, adaugă el.

Deci, „India și China sunt probabil să cumpere cel puțin o parte din acest țiței [rusesc] cu o reducere semnificativă”, spune el.

Care este impactul sancțiunilor financiare?

Marile companii de rafinare din India se confruntă cu o provocare în încercarea de a finanța aceste achiziții cu discount, din cauza sancțiunilor impuse băncilor rusești.

Este o problemă cu care se confruntă comerțul în ambele direcții.

Analiștii financiari Bloomberg estimează că exportatorii indieni către Rusia așteaptă în prezent plăți echivalente cu aproximativ 500 de milioane de dolari.

Una dintre opțiunile la care se uită India este un sistem de tranzacții bazat pe monede locale, în care exportatorii indieni către Rusia sunt plătiți în ruble în loc de dolari sau euro.

Unde mai caută India să cumpere petrol?

Importurile de petrol ale Indiei din SUA au crescut semnificativ din februarie, potrivit analiștilor de la Refinitiv.

Cu toate acestea, analiștii de piață spun că acest lucru ar putea să nu fie sustenabil în viitor, deoarece SUA încearcă să-și folosească producția internă de petrol pentru a înlocui livrările din Rusia după invazia sa în Ucraina.

Există, de asemenea, sugestii că comerțul cu Iranul s-ar putea relua printr-un mecanism de troc pe care rafinăriile indiene l-ar putea folosi pentru a-și cumpăra petrolul. Acest aranjament a încetat în urmă cu trei ani, când SUA au reimpus sancțiuni împotriva Iranului.

Dar este puțin probabil ca acest lucru să se reia fără un acord mai larg încheiat în negocierile internaționale cu Iranul privind programul său nuclear.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ