De ce s-au dus ”în cap” criptomonedele și au slabe șanse să-și mai revină

10 Ian. 2023, 06:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2023, 06:20 // Actual //  bani.md

Piața cripto înregistrează în continuare fluctuații, unele monede cresc prea puțin pentru ca investitorii să mai recupereze pierderile. Altele sunt foarte jos, cu slabe șanse să se mai ridice vreodată.

Frustrările sunt tot mai evidente în rândul celor care au riscat mulți bani în aceste investiții în condițiile în care banii sunt oricum devalorizați și criza economică se întinde la nivel global.

Analist: ”Bula speculativă începe să se spargă”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce se întâmplă acum pe piața fragilă a criptomonedelor.

”Așa cum estimam încă de acum doi ani, bula speculativă din zona criptomonedelor începe să se spargă. De ce? Pentru că aceste creșteri spectaculoase din zona cripto au venit pe fondul tipăririi de bani în SUA și UE, adică vreo 6 trilioane de dolari și aproximativ 4 trilioane de euro, bani pe care oamenii i-au primit ca să stea acasă și să facă investiții. O parte din aceștia au ajuns în burse dar și mai mulți în criptomonede. Acestea din urmă s-au dovedit a fi o capcană perfectă pentru banii oamenilor furați de mirajul unei îmbogățiri peste noapte.

Criptomonedele nu sunt imune la inflație, nu sunt imune la crize economice și, mai mult, sunt vulnerabile la orice știre economică negativă. Au căzut ca un castel de cărți de joc pe măsură de principalele platforme integratoare de business au început să se clatine. Este ca un joc piramidal care atunci când nu mai atrage bani noi începe să se prăbușească. Așa arată în momentul de față piața criptomonedelor”, a explicat Negrescu.

”Perspectivele indică o scădere”

Specialistul a mai precizat că piața cripto a scăzut foarte mult în ultimii ani, aproape la jumătate, iar trendul este descrescător.
”Criptomonedele s-au dovedit a fi niște active care nu au nimic concret în spate. Nu au o reglementare care să protejeze practic banii investitorilor, nu au decât promisiuni și grafice frumos desenate în Excel. Nu există în acest moment nicio criptomonedă care să se bazeze pe echivalent aur sau echivalent business pe care să-l reprezinte.

Piața criptomonedelor care valora la un moment dat undeva la 3.000 de miliarde de dolari a ajuns pe la 1.200 de miliarde de dolari, iar perspectivele indică o continuă scădere în primăvara acestui an pe măsură ce criza economică se va accentua la nivel mondial”, a spus Adrian Negrescu.

Specialistul este de părere că investitorii vor migra către plasamentele mai sigure, de criză, cum sunt aurul, argintul, platina, metalele prețioase în general, ”astfel, criptomonedele, în lipsă de finanțare, ar putea înregistra o nouă scădere semnificativă”.

Previziuni sumbre pentru criptomonede. ”Vor mai rămâne 10”

Analistul economic îi sfătuiește pe românii care mai au bani în criptomonede să încerce să și-i schimbe în bani reali pentru că mai târziu ar putea pierde mai mulți.

”Din cele 3.000 de criptomonede, câte erau la un moment dat în piață, dacă vor mai rămâne 10 până la finalul anului, este un sentiment optimist.

Sfatul meu pentru cei care au banii în criptomonede este să-i scoată și să caute plasamente mai sigure, cum ar fi metalele prețioase, titlurile de stat, titlurile companiilor din zona de energie, să caute plasamente care sunt protejate de reguli și legi aferente.

În momentul de față, dacă vrei să scoți banii din cripto, nu este niciun organism pe lumea aceasta să te protejeze dacă acea platformă în care îți ții criptomonedele refuză să-ți plătească banii înapoi”, a spus Adrian Negrescu.

Analistul a explicat că ar fi totuși câteva variante în cazul unor pagube. Dar trebuie să se țină cont că piața criptomonedelor a eșuat în tentativa de a deveni o metodă alternativă de plată.

”Cel mult poți da în judecată această platformă sau te poți asocia cu alți păgubiți și să declanșați un proces în comun. Altfel, legislația, națională, europeană, internațională, nu te protejează cu absolut nimic. Acesta cred că este marele semn de întrebare și alarmă pe care ar trebui să și-l pună toți cei care au cripto în momentul de față.

ANAF-ul, de aproape doi ani, lucrează la un regulament de înregistrare a tranzacțiilor cripto în România, pe baza legislației europene, proiect ce este încă în faza de construcție. Este un ”far west” în care dacă nu scoți la timp banii din cripto ar putea să rămâi cu buza umflată.

Pentru cei care au criptomonede să încerce să vadă cât îi costă să le schimbe în bani obișnuiți, în euro, dolari sau chiar în lei. Care sunt costurile și dacă platformele de tranzacționare le permit să facă acest lucru. Dacă înregistrează probleme, costuri foarte mari să își pună semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea investiției făcute.
Piața criptomonedelor a eșuat în tentativa de a fi o metodă alternativă de plată și cred că aceasta este marea problemă a zonei de cripto. Ideea de a moderniza sistemul de plăți și de a nu mai depinde de băncile centrale a fost salutară dar din păcate practica, implementarea acestor tipuri de tranzacții în baza unor token-uri s-a dovedit a fi falimentară.

S-a bazat prea mult pe încredere și prea puțin pe niște reguli, legi, mecanisme bine puse la punct care să evite și să elimine frauda la nivel financiar”, a mai spus Adrian Negrescu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ