De ce SUA mai sunt dependente de regimul lui Putin: America plătește în continuare miliarde de dolari Rusiei

16 Iun. 2023, 04:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2023, 04:24 // Actual //  bani.md

După declanșarea războiului din Ucraina de către Putin în februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de luptă.

Deși Statele Unite au stabilit numeroase interdicții contra Rusiei, totuși Washingtonul a mai rămas dependent de regimul lui Putin, prin importurile de uraniu îmbogățit.

America plătește miliarde de dolari pentru combustibilul nuclear achiziționat din Rusia, potrivit The New York Times.

Companiile americane de energie nucleară se bazează pe uraniul îmbogățit ieftin produs în Rusia. Această dilemă geopolitică se intensifică pe măsură ce schimbările climatice subliniază nevoia de energie fără emisii.

Astăzi, firmele din SUA americane plătesc aproximativ 1 miliard de dolari pe an agenției nucleare de stat ruse pentru a cumpăra combustibilul care generează mai mult de jumătate din energia fără emisii a Statelor Unite.

Este unul dintre cele mai semnificative fluxuri de bani rămase din Statele Unite către Rusia și continuă, în ciuda eforturilor intense ale aliaților SUA de a rupe legăturile economice cu Moscova. Plățile pentru uraniu îmbogățit sunt făcute către subsidiarele Rosatom, care, la rândul lor, sunt strâns legate de aparatul militar al Rusiei.

Dependența Statelor Unite de energia nucleară este pregătită să crească, deoarece țara își propune să reducă dependența de combustibilii fosili. Dar nicio companie americană nu îmbogățește uraniul. Statele Unite au dominat odată piața, până când un vârtej de factori istorici, inclusiv un acord de cumpărare de uraniu îmbogățit între Rusia și Statele Unite, menit să promoveze programul nuclear pașnic al Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice, a permis Rusiei să înghețe jumătate din piața globală.

Statele Unite și Europa au încetat în mare măsură să cumpere combustibili fosili din Rusia ca pedeapsă pentru invazia Ucrainei.

Dar construirea unui nou lanț de aprovizionare cu uraniu îmbogățit va dura ani de zile – și mult mai multă finanțare guvernamentală decât cea alocată în prezent.

Aproape o treime din uraniul îmbogățit utilizat în SUA provine din Rusia

Aproximativ o treime din uraniul îmbogățit folosit în Statele Unite este acum importat din Rusia, cel mai ieftin producător din lume. Aproape o duzină de țări din întreaga lume depind de Rusia pentru mai mult de jumătate din uraniul îmbogățit.

Dependența lasă, de asemenea, centralele nucleare actuale și viitoare din Statele Unite vulnerabile în fața unei închideri rusești a vânzărilor de uraniu îmbogățit, despre care analiștii spun că este o strategie imaginabilă pentru președintele Vladimir Putin, care deseori folosește energia ca instrument geopolitic.

Cu toate acestea, având în vedere că războiul a ajuns la al doilea an și nu se găsește niciun sfârșit, guvernul SUA a dat dovadă de puțină promptitudine în a porni îmbogățirea internă.

„Este inexplicabil că la peste un an după ce Rusia a invadat Ucraina, administrația Biden nu pare să aibă un plan pentru a pune capăt acestei dependențe”, a declarat James Krellenstein, directorul GHS Climate, o firmă de consultanță în energie curată.

„Am putea elimina aproape toată dependența Americii de îmbogățirea Rusiei prin finalizarea fabricii de centrifuge din Ohio.”, a spus expertul.

În această săptămână, Departamentul Energiei a emis un proiect mult așteptat al unei cereri de propuneri pentru a extinde îmbogățirea internă a uraniului, în special pentru instalații precum TerraPower din Kemmerer, Wyoming. Kathryn Huff, secretarul adjunct al departamentului pentru energie nucleară, a declarat că proiectul este un „pas important” în oprirea „dependenței americane de Rusia”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:16 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ion Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal consultate de G4Media. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei, scrie g4media.ro.

În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 de milioane de lei, de la 533.574.824 lei în 2022 la 683.571.928 în 2024, potrivit unui document obținut de G4Media.

Cheltuielile totale cu personalul la SNTGN TRANSGAZ S.A. în ultimii 3 ani (inclusiv salarii, sporuri, bonusuri, traininguri sau formare profesională, decontări și alte beneficii) (mii lei)

  • 2022  – 533.574,824
  • 2023 – 612.889,827 (+79.315,003)
  • 2024 –  683.571,928 (+70.682,101)

Directorul general al companiei cu capital majoritar de stat Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2023 venituri nete de peste 1,9 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale companiei. Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți manageri de companii de stat și are în declarația de avere patru imobile – dintre care un apartament de aproape 100 metri pătrați în Emiratele Arabe Unite.

Veniturile lui Sterian sunt compuse din:

– Remunerația fixă netă în valoare de 414.185 lei
– zile concediu de odihnă, sumă netă: 59.623 lei.
– remunerația variabilă: 1.440.520 lei net

Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de instituții sau companii cu capital majoritar de stat.

Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian este sprijinit atât de PSD, cât și de PNL. El a rămas în funcție indiferent de partidul care a controlat Secretariatul general al gguvernului, acționarul majoritar al companiei Transgaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO