De la 1 mai Gazprom ar putea decide sistarea livrărilor de gaze naturale pentru Republica Moldova. Ce spune Spînu

18 Mart. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2022, 09:44 // Actual //  MD Bani

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andei Spînu spune că de la 1 mai Gazprom ar putea decide sistarea livrărilor de gaze naturale pentru Republica Moldova. Scenariul ar putea avea loc întrucât auditul ce urma să fie efectuat la Moldovagaz nu va fi gata în luna mai, iar Republica Moldova nu va începe să-și achite datoriile, așa cum a fost convenit anterior. Andrei Spînu spune că acum reprezentanții Moldovagaz și cei ai Guvernului încearcă să convingă Gazprom, să amâne data de 1 mai prevăzută în protocol, notează IPN.

Potrivit protocolului adițional contractului semnat cu Gazprom, până la data de 1 mai, partea moldovenească urma să realizeze un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz, în baza căruia urma să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor. Potrivit reprezentanților Guvernului, războiul din Ucraina ține la distantă companiile străine de audit, care nu acceptă să vină acum în Republica Moldova.

„Un scenariu ar fi să se convină ca termenul de 1 mai să fie amânat pentru o altă dată. Al doilea scenariu este ca Gazprom să decidă să nu mai furnizeze gaz pentru Republica Moldova și atunci vom ieși pe piață și vom cumpăra gaz de pe piață. Noi ne pregătim și de scenariul doi. Acum capacităm Energocom, lucrăm la un proiect, iar în luna mai va fi și decizia BERD pe acest subiect, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventuale capacități de stocare a gazului sau capacități de procurare a gazului. Stocarea o vom face în România”, a spus Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală decizie a Gazprom de a opri livrările de gaze. Astfel, Energocom va obține prerogativa de a cumpăra gaz de pe piață.

„Miercuri, la Guvern, va fi aprobat proiectul privind modificarea legii gazelor, care prevede obligativitatea asigurării stocurilor de gaze. În luna mai, dacă vor fi prețuri bune, am putea procura gaz pentru 10 zile, dacă prețurile vor fi mari, putem cumpăra cantități mai mici. Pe perioada de vară este greu de crezut scenariul să nu fie gaz pe piață. În perioada de vară nu există o problemă de volume, ci de preț”,  a mai spus Andrei Spînu.

Potrivit contractului cu Gazprom, Republica Moldova urmează să achite la data de 20 a fiecărei luni atât consumul integral pentru luna precedentă, cât și 50% din consumul pentru volumele de gaze consumate pe perioada lunii în curs. Andrei Spînu spune că pentru luna martie plățile au fost efectuate aproape integral.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO