Biroul Național de Statistică anunță că prețurile medii de consum au crescut cu 8,2% în luna iunie 2025 comparativ cu iunie 2024. În doar o lună, comparativ cu mai 2025, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,2%, iar față de decembrie 2024 – cu 5,1%.
Cea mai mare povară asupra bugetelor familiilor a venit din partea serviciilor prestate populației, care s-au scumpit cu 14,6% într-un singur an. Printre cele mai mari majorări s-au înregistrat la serviciile de transport de pasageri (+4,6% față de luna precedentă), inclusiv transportul aerian (+17,5%), serviciile de canalizare (+4,2%) și apă potabilă (+4%).
De asemenea, produsele alimentare s-au scumpit cu 10% față de iunie 2024. Dacă în iunie față de mai s-a înregistrat o ieftinire de 0,3% per total, aceasta este cauzată exclusiv de scăderi sezoniere ale prețurilor la legume (-10,2%) și zahăr (-1,5%). În schimb, fructele s-au scumpit cu 5,6%, iar carnea și produsele din carne cu 0,6%.
În rândul bunurilor nealimentare, prețurile au crescut în iunie cu 0,3% față de luna precedentă. Cele mai semnificative scumpiri s-au înregistrat la motorină (+3,7%), benzină (+2,4%), materiale de construcții (+0,7%) și îmbrăcăminte (+0,3%).
Cumulat, de la începutul anului, prețurile la servicii au crescut cu 9,3%, cele la produsele alimentare cu 6,2%, iar mărfurile nealimentare cu 1,1%.
Creșterile de prețuri afectează în special familiile cu venituri mici și medii, pentru care mâncarea și serviciile comunale reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor lunare. Rata inflației se menține ridicată în ciuda unor evoluții sezoniere favorabile și trage un semnal de alarmă privind volatilitatea prețurilor și capacitatea reală a autorităților de a tempera scumpirile.
Banca Națională a Moldovei a anticipat o inversare a traiectoriei inflației începând cu trimestrul II al anului 2025, urmată de o tendință descendentă moderată pe parcursul perioadei de prognoză.