De la carne la canalizare – moldovenii plătesc tot mai mult pentru traiul de zi cu zi

10 Iul. 2025, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 13:30 // Actual //  Ursu Victor

Biroul Național de Statistică anunță că prețurile medii de consum au crescut cu 8,2% în luna iunie 2025 comparativ cu iunie 2024. În doar o lună, comparativ cu mai 2025, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,2%, iar față de decembrie 2024 – cu 5,1%.

Cea mai mare povară asupra bugetelor familiilor a venit din partea serviciilor prestate populației, care s-au scumpit cu 14,6% într-un singur an. Printre cele mai mari majorări s-au înregistrat la serviciile de transport de pasageri (+4,6% față de luna precedentă), inclusiv transportul aerian (+17,5%), serviciile de canalizare (+4,2%) și apă potabilă (+4%).

De asemenea, produsele alimentare s-au scumpit cu 10% față de iunie 2024. Dacă în iunie față de mai s-a înregistrat o ieftinire de 0,3% per total, aceasta este cauzată exclusiv de scăderi sezoniere ale prețurilor la legume (-10,2%) și zahăr (-1,5%). În schimb, fructele s-au scumpit cu 5,6%, iar carnea și produsele din carne cu 0,6%.

În rândul bunurilor nealimentare, prețurile au crescut în iunie cu 0,3% față de luna precedentă. Cele mai semnificative scumpiri s-au înregistrat la motorină (+3,7%), benzină (+2,4%), materiale de construcții (+0,7%) și îmbrăcăminte (+0,3%).

Cumulat, de la începutul anului, prețurile la servicii au crescut cu 9,3%, cele la produsele alimentare cu 6,2%, iar mărfurile nealimentare cu 1,1%.

Creșterile de prețuri afectează în special familiile cu venituri mici și medii, pentru care mâncarea și serviciile comunale reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor lunare. Rata inflației se menține ridicată în ciuda unor evoluții sezoniere favorabile și trage un semnal de alarmă privind volatilitatea prețurilor și capacitatea reală a autorităților de a tempera scumpirile.

Banca Națională a Moldovei a anticipat o inversare a traiectoriei inflației începând cu trimestrul II al anului 2025, urmată de o tendință descendentă moderată pe parcursul perioadei de prognoză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA