De unde a câștigat bani Banca Națională în anul 2020

02 Nov. 2021, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2021, 13:40 // Actual //  bani.md

Banca Națională a Moldovei a obținu în anul 2020 un profit de 1,49 miliarde de lei, mai mult decât dublu față de anul 2019, potrivit raportului băncii centrale.

Veniturile din dobânzi din activele oficiale de rezervă au însumat 489 mil. de lei, veniturile din dobânzi de la creditele acordate și de la valorile mobiliare au constituit 778 mil. de lei.

Profitul disponibil pentru distribuire este de 814 mil. de lei dintre care 50% vor fi direcționați în bugetul de stat.

Conform mecanismului de alocare a profitului, în cazul în care mărimea capitalului statutar al Băncii Naţionale la finele anului financiar, înainte de distribuirea rezultatului financiar aferent anului curent, constituie de la 4% până la 1 0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat pentru majorarea capitalului statutar în modul prevăzut, iar 50% din profitul disponibil pentru distribuire vor fi transferate la venitul bugetului de stat”, potrivit informațiilor băncii centrale.

Dacă mărimea capitalului statutar constituie mai mult de 10% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

La sfârșitul anului 2020, BNM avea active de 84,6 miliarde de lei cu 17,3% mult față de anul 2019. Cea mai mare parte a activelor sunt activele în valută străină – 69,4 miliarde de lei dintre care 4,3 miliarde de lei active în organizaţii financiare internaţionale. Aactivele în monedă națională au însumat 15,1 miliarde lei și sunt valori mobiliare emise de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru salvarea celor trei bănci implicate în jaful secolului  Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Pe parcursul desfăşurării activităţii sale, Banca este expusă la o serie de riscuri de natură operaţională şi financiară. În această notă este prezentată informaţia despre expunerile Băncii la riscuri, politicile şi procesele Băncii pentru evaluarea şi monitorizarea riscurilor.

În ceea ce privește riscurile, La 30 martie 2021, în Parlament, a fost înregistrat repetat un proiect de lege privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţii de stat emise celor trei bănci furate Banca de Economi, Unibank și Bancaa Socială.

Având în vedere iniţiativele enumerate, cu condiţia intrării în vigoare a unor noi legi sau decizii cu efect de anulare a obligaţiunilor de stat, există incertitudini că, în viitor, drepturile Băncii asupra fluxurilor de numerar din obligaţiunile de stat ar putea fi anulate şi aceste evenimente vor fi reflectate în evaluarea obligaţiunilor de stat şi rezultatelor financiare la acea data la care va intra în vigoare o nouă lege sau decizie cu astfel de efect”, se mai spune în raportul băncii.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău