De unde apar banii? Mituri și realitate

15 Dec. 2021, 14:41
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
15 Dec. 2021, 14:41 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Te-ai întrebat vreodată de unde vin banii? La sigur ai auzit mai multe mituri la acest subiect. De exemplu, unii consideră că banii sunt emiși numai și numai de Banca Națională a Moldovei, ceea ce nu este adevărat. În cadrul podcastului „De unde vin banii” cu Vitalie Condrațchi, BNM oferă unele precizări.

„Lucrurile sunt adevărate dacă ne referim la tipărirea leilor. Însă, este interesant că Banca Națională a pus în circulație bancnote de doar 23 de miliarde de lei, pe când, în economie sunt peste 87 de miliarde.”

În acest podcast, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu ne spune de unde vin banii.

„În general, banii sunt emiși de Banca Națională conform activelor pe care le deține, care circulă și devin instrumente de schimb între agenții economici, instituțiile financiare. Sigur că banii încep a circula, a se multiplica, iar mecanismul este simplu. Atunci când banii ajung la o bancă, să presupunem că banca acordă un credit unui agent economic sau unei persoane fizice, la rândul lor, agentul economic sau persoana fizică cheltuie acești bani, devin venitul cuiva. Acel cineva a primit banii, vine, îi depune la depozit, poate nu toți, o parte din ei. O parte din banii depuși la depozit, Banca Națională îi ia înapoi sub formă de rezerve obligatorii, iar cealaltă parte este oferită în continuare drept credit de către banca comercială. În acest fel suma se diminuează, dar se multiplică în același timp.”

Numerarul, banii fizici pe care îi păstrăm în portmoneu sau sub saltea, în limbajul bancar se numesc masa monetară M0 sau banii Băncii Naționale. Aici nu se includ banii fizici deținuți în casierie de băncile comerciale și de Banca Națională.

M3 conține banii fizici, depozitele, creditele populației și ale agenților economici în lei și valută. Toți acești bani, pe care nu îi putem ține în mână și care există doar ca niște cifre, biți în calculatoare se numesc masa monetară M3 sau totalul de bani existenți într-o economie.

Podcastul face parte din proiectul „Învață! Dă sens banilor” desfășurat de Banca Națională împreună cu alte instituții.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău