Decizia care ar putea șoca piața globală. OPEC și aliații iau în calcul amânarea majorării producției de petrol

17 Feb. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii (OPEC+) ia în considerare amânarea majorării producţiei, care urma să aibă loc în aprilie, în pofida solicitărilor preşedintelui Donald Trump de a reduce preţurile, au anunţat delegaţii, sub protecţia anonimatului, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.

Pieţele petroliere mondiale rămân prea fragile pentru a relua acum majorarea producţiei, susţine unul dintre delegaţi. Încă nu s-a luat nicio decizie deoarece sunt disensiuni în OPEC+ privind calea de urmat. O decizie ar putea fi anunţată în următoarele zile, a precizat un alt delegat.

Conform calendarului iniţial, de la 1 aprilie producţia OPEC+ urma să fie majorată cu 120.000 barili pe zi (bpd). Ar fi a patra oară din 2022 când alianţa condusă de Arabia Saudită şi Rusia amână planurile privind producţia.

Luni, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că acest calendar nu se va modifica şi nu există discuţii privind amânarea planurilor.

Trump a cerut Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) „să reducă preţul petrolului”, reluând o solicitare din primul său mandat. La 74 de dolari pe baril, preţul rămâne prea scăzut pentru multe state membre OPEC care au nevoie de bani pentru a-şi acoperi cheltuielile guvernamentale. Săptămâna trecută, secretarul general al OPEC a declarat că deciziile vor prioritiza impactul „pe termen lung”.

De asemenea, organizaţia cu sediul la Viena a avertizat asupra pericolelor provocate de taxele vamale americane, care „sporesc incertitudinile de pe pieţe, ceea ce poate duce la dezechilibre între cerere şi ofertă, generând mai multă volatilitate”.

Piaţa petrolieră ar urma să fie supra-aprovizionată anul următor, potrivit celor mai recente estimări ale Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2025, 12:17 // Actual //  bani.md

Moldindconbank și-a consolidat poziția în sistemul bancar, pe parcursul anului 2024, cu o cotă de piață ce a depășit 21%. Rezultatele pentru anul trecut demonstrează că banca este cea mai eficientă instituție financiară din țară, conform indicatorilor de rentabilitate, lider pe segmentul carduri bancare și a extins notabil portofoliile de credite și depozite.

La data de 31 decembrie 2024, activele totale ale Moldindconbank au atins valoarea de 36,2 miliarde lei, majorându-se cu 16,5% sau cu 5,1 miliarde lei de la începutul anului 2024. Capitalul Băncii a constituit 6,0 miliarde lei, în creştere cu 6,6% sau cu 371 milioane lei.

Portofoliul de credite brut (suma de bază) a atins suma de 19,1 miliarde lei, înregistrând o creștere remarcabilă de la începutul anului 2024 de 36,7% sau cu 5,1 miliarde lei.

Depozitele (suma de bază) au înregistrat valoarea de 28,6 miliarde lei, cu o creștere semnificativă de 19,8% sau cu 4,7 miliarde lei de la începutul anului 2024.

Un segment bancar în care Moldindconbank se poziționează ca lider incontestabil este piața cardurilor bancare și a remiterilor de bani. Cu o cotă de piață de 40,3% din totalul cardurilor active emise și 33,6% din serviciile de remitere de bani, Moldindconbank demonstrează o puternică prezență în sectorul care joacă un rol crucial în procesele economice ale țării. Banca a emis 1,48 milioane de carduri, iar numărul cardurilor sociale a crescut cu 15% în 2024, consolidând astfel poziția sa de lider pe piață.

Practic fiecare al treilea moldovean care anul trecut a contractat credite ipotecare, a optat pentru oferta de la Moldindconbank. Pe parcursul anului 2024, au fost accesate 2623 împrumuturi de acest tip, soldul creditelor ipotecare la finele anului fiind de 5,9 miliarde lei, cu o cotă de piaţă de 31,8%, în creştere cu +1,1 puncte procentuale pe parcursul anului.

Și aplicaţia mobilă a Băncii este preferată de cei mai mulţi utilizatori a căror număr a depăşit 799 mii.

„Această expansiune subliniază angajamentul băncii de a oferi servicii financiare de calitate și de a sprijini dezvoltarea economică a țării. Este un rezultat care confirmă că Moldindconbank este axată pe necesitățile clienților și le oferă produsele care să contribuie la creșterea confortului, bunăstării și eficienței gestionării banilor. Le mulțumim clienților și partenerilor băncii pentru încrederea acordată”, a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Alexander Picker a evidențiat și faptul că Moldindconbank este cea mai eficientă Bancă din Moldova, cu indicatori de rentabilitate ROA (rentabilitatea activelor) de 3,2%, ROE (rentabilitatea capitalului) – 20%, CIR (raportul costuri/venituri) – 47,3%.

Profitul net al Băncii a însumat 1,113 miliarde de lei la finele anului, fiind al doilea rezultat pe sistem. Pe parcursul anului trecut au fost achitate dividende acţionarilor Băncii în sumă de 741,8 milioane lei.

Moldindconbank este parte a Doverie United Holding din Bulgaria. Cota investitorului european în capitalul social al băncii este de 78,21%.

Moldindconbank – mereu alături!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală