Decizie controversată în SUA: Companiile au drept să refuze prestarea de servicii pentru o minoritate socială

01 Iul. 2023, 06:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2023, 06:40 // Actual //  Lupu Eduard

Curtea Supremă a SUA i-a dat vineri câştig de cauză unei creatoare web din statul Colorado care a refuzat să facă website-uri pentru nunţile perechilor homosexuale.

Companiile ale căror servicii au o valoare creativă pot invoca libertatea de exprimare în refuzul lor de a furniza un serviciu contrar propriilor valori, a motivat Curtea Supremă a SUA, alcătuită din nouă judecători – şase conservatori şi trei progresişti, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Conform Constituţiei SUA, libertatea de exprimare presupune că „oamenii sunt liberi să gândească şi să exprime ceea ce doresc, nu ceea ce le cere guvernul”, precizează judecătorul conservator Neil Gorsuch. Or, adaugă acesta, statul Colorado a încălcat acest principiu pritr-o lege din 2008 care le interzice comercianţilor să refuze clienţi din cauza orientării lor sexuale.

Respectiva lege a fost deja contestată şi de un cofetar creştin, care a refuzat că facă un tort pentru un cuplu gay, iar Curtea Supremă i-a dat de asemenea dreptate, în anul 2018, verdict dat însă atunci pe baze de natură tehnică, nu de principiu.

Recent, creatoarea web Lorie Smith s-a adresat şi ea Curţii Supreme, reclamând acea lege despre care a afirmat că-i impune să acţioneze contrar propriilor convingeri creştine, iar de data aceasta instanţa supremă a avut în vedere argumentele ţinând cont de principii generale.

Judecătorii progresişti, minoritari în Curtea Supremă, s-au opus verdictului ce a dat dreptate creatoarei web. Judecătoarea Sonia Sotomayor a criticat astfel că, pentru prima dată în istorie, Curtea Supremă a oferit unei companii un drept constituţional „de a refuza să presteze servicii membrilor unei minorităţi sociale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău