Decizie radicală pe piața bancară! Una dintre cele mai mari instituții financiare din România pleacă din Moldova

12 Ian. 2024, 09:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
12 Ian. 2024, 09:19 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

S.A. ”Banca Comercială Română Chișinău” a fost vândută printr-o tranzacție semnificativă înregistrată pe Bursa de Valori a Moldovei. Foștii proprietari au încasat un total de puțin peste 224 de milioane de lei pentru cele 72.813 acțiuni deținute.

Tranzacția a fost posibilă după ce, la sfârșitul anului trecut, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a eliberat avizul pentru înregistrarea, pe piața reglementată, a unei tranzacții speciale de vânzare-cumpărare a acțiunilor. Este vorba de 72.813 acțiuni ordinare nominative de clasa I emise de BC ”Banca Comercială Română Chișinău” SA.

Precedând această tranzacție, plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial operațiunea de concentrare economică notificată de către Banca Comercială ”Victoriabank” S.A. Această operațiune presupune achiziționarea cotei de 100% din acțiunile ”Băncii Comerciale Române Chișinău” S.A.

Vânzarea băncii marchează un moment semnificativ în peisajul financiar din Chișinău și reprezintă o mișcare strategică în contextul schimbărilor recente în sectorul bancar. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei tranzacții și impactul său asupra pieței financiare locale.

BCR Chișinău are peste 13 mii de clienți activi, 110 angajați și 4 subdiviziuni: 2 în Chișinău și câte una în Bălți și Cahul. BCR Chișinău este o bancă universală, filială a BCR (România) și membră a Erste Group (Austria). BCR Chișinău și-a început activitatea la 22 octombrie 1998, fiind una dintre primele bănci cu capital străin din Republica Moldova, membră a celui mai important grup financiar din Europa Centrală și de Est.

Banca Comercială Română (BCR) este prima bancă din România după active (peste 13,8 miliarde de euro), numărul de clienți (2,9 milioane) și prima bancă pe segmentul de economisire și creditare, cel mai bine cotat brand financiar din România, membră a Erste Group din 2005. Victoriabank este una dintre cele mai solide bănci din Moldova, cu active de peste 20 de miliarde de lei.

Banca are peste 300 de mii de clienți activi, 68 de sucursale și 1100 de angajați. Cei mai mari acționari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania (România) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul companiei olandeze VB Investment Holding BV, care deține 72,19% din acțiunile băncii moldovenești. Anterior s-a relatat că pentru Banca Comercială Română decizia de a vinde BCR Chișinău este legată de strategia de a se concentra exclusiv pe dezvoltarea afacerilor în România. În același timp, conducerea Victoriabank a menționat că banca și BCR Chișinău au un model de afaceri similar, cu produse și servicii pentru persoane fizice și juridice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:48 // Actual //  Ursu Victor

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că țara este pregătită să facă față unui scenariu dificil în care Centrala de la Cuciurgan nu va mai beneficia de gaze rusești naturale la preț redus pentru producerea de energie electrică. Potrivit premierului, în ciuda costurilor ridicate și a unor eventuale dificultăți, situația nu va escalada într-o criză de proporții.

„Va fi complicat, va fi scump, dar nu va fi catastrofă”, a subliniat Recean, în cadrul emisiunii „Po factam” de la Exclusiv TV, referindu-se la eforturile guvernului de a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică. Oficialul a explicat că autoritățile au pregătit planuri alternative pentru a reduce dependența de sursele tradiționale de energie, inclusiv prin diversificarea importurilor și creșterea eficienței energetice.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a anunțat că luni va merge la Gazprom pentru a discuta continuarea livrărilor de metan pentru regiunea din stânga Nistrului.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală