Decizie surprinzătoare la Aeroportul Chișinău! Administrația preia gestionarea completă a magazinelor lui Șor

05 Feb. 2025, 12:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 12:05 // Actual //  Ursu Victor

Motivul pentru care licitația a fost lansată inițial a fost incapacitatea aeroportului de a gestiona aceste spații în perioada de început, dar acum, având rezultate concrete pentru anul precedent, agenția analizează oportunitatea de a prelua gestionarea acestora, a declarat Roman Cojuhari, directorul APP.

„Aeroportul nu a putut să administreze aceste spații, deoarece la începutul preluării nu se știa exact cum va evolua managementul. Acum avem rezultatele pentru anul trecut și dorim ca echipa să continue să se perfecționeze. Astfel, evaluăm oportunitatea și cel mai probabil vom gestiona aceste spații singuri,” a declarat Cojuhari.

În contextul extinderii aeroportului și restructurării spațiilor comerciale, Cojuhari a subliniat că aeroportul va prelua administrarea acestor zone pe perioada reconstrucției, iar ulterior, în cazul în care se va dovedi eficient, va continua să le gestioneze pe termen lung.

„Aeroportul va administra și va monitoriza îndeaproape rezultatele, iar dacă vom vedea că se poate face față acestei responsabilități, va continua să gestioneze aceste spații”. a adăugat șeful APP.

Când a fost întrebat despre plecarea grupării Șor de la Aeroportul Chișinău, Cojuhari a reiterat intenția autorităților de a îndepărta acest grup de la administrarea aeroportului.

„Nu renunțăm la ideea că gruparea Șor trebuie să plece din aeroport. Dorim ca gestionarea acestor spații să aducă cel mai mare profit posibil pentru stat”, a precizat oficialul.

Roman Cojuhari a subliniat, de asemenea, importanța unei proceduri transparente și participative pentru licitații. „Am dorit o procedură transparentă, cât mai participativă, și ne-am ținut de cuvânt. Având în vedere că nu au existat mai mulți participanți, licitațiile au fost anulate. Continuăm să ne dorim o procedură corectă, cu un profit maxim în favoarea statului”, a încheiat Cojuhari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 15:12 // Actual //  Ursu Victor

România se confruntă astăzi cu importuri semnificative de gaze naturale pentru consumul intern și asigură totodată tranzitul unor volume importante către Republica Moldova și Transnistria. Prin punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă, din Bulgaria, intră în rețeaua națională 11,9 milioane de metri cubi de gaze naturale, cel mai mare volum zilnic de la începutul sezonului rece.

Din acest total, 6,1 milioane de metri cubi sunt livrate către Moldova prin punctul de interconectare Ungheni, iar 1 milion de metri cubi ajung în Transnistria, prin punctul Isaccea-Orlovka. Gazele destinate regiunii transnistrene au fost achiziționate de pe piețele din România și Bulgaria, fiind transportate prin coridorul transbalcanic și gazoductul Iași-Ungheni, potrivit traderului de stat Energocom, scrie economica.net.

În același timp, un volum de 4,8 milioane de metri cubi din import rămâne pentru consumul intern, ceea ce acoperă peste 20% din producția curentă zilnică a României. Această situație ajută la conservarea depozitelor naționale, care sunt la un nivel scăzut, de 44% din capacitate, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Pe fondul opririi tranzitului gazelor rusești prin alte conducte, livrările prin TurkStream au crescut semnificativ. În ianuarie 2025, exporturile prin punctul Strandja 2-Malkoclar, la granița bulgaro-turcă, au atins 1,56 miliarde de metri cubi, un maxim istoric, cu 26,7% mai mult față de aceeași perioadă din 2024.

Deși importurile ajută la economisirea rezervelor interne, acestea vin cu un cost ridicat. Dacă gazele de astăzi au fost achiziționate la prețul pieței spot al Bursei Române de Mărfuri, acestea au costat aproximativ 293 de RON/MWh (58 de euro/MWh), un preț mai mare decât cel practicat la hubul austriac, generând presiuni suplimentare asupra consumatorilor și industriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală