Deconectări de curent în Republica Moldova – planul pentru gestionarea deficitului de energie

23 Dec. 2024, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 13:28 // Actual //  Ursu Victor

Sectorul electroenergetic al Republicii Moldova se află într-o perioadă dificilă, iar pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică în fața incertitudinii contextului energetic actual, ÎCS Premier Energy Distribution SA a anunțat implementarea unui program de deconectări planificate. Măsura face parte din Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 820, și este o reacție la starea de urgență instituită pe întreg teritoriul țării începând cu 16 decembrie pentru o perioadă de 60 de zile, anunță ce la mai mare operator de distribuție a energiei electrice Premier Energy.

Programul de întreruperi va fi aplicat doar în cazul unui deficit de putere în sistemul energetic și va fi ajustat în funcție de severitatea și durata deficitului. Conform autorităților, întreruperile vor fi realizate într-un mod nediscriminatoriu și proporțional, avându-se în vedere excluderea consumatorilor de importanță vitală din acest program.

„În cazul în care se vor înregistra întreruperi, consumatorii vor fi informați în avans cu privire la data, ora și durata acestora, prin intermediul canalelor de comunicare ale operatorului și prin email. Recomandăm consumatorilor să se aboneze pentru a primi aceste notificări”, a precizat compania.

De asemenea, autoritățile au avertizat că există riscuri de întreruperi necontrolate ale energiei electrice din cauza deficitului de putere din sistemul comun Ucraina-Republica Moldova. În acest sens, Premier Energy Distribution SA monitorizează situația și colaborează cu autoritățile centrale pentru a adopta măsuri rapide și eficiente, minimizând impactul crizei asupra consumatorilor finali.

Pentru a fi la curent cu eventualele întreruperi de curent, consumatorii sunt îndemnați să își furnizeze datele de email pe pagina web a operatorului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Dec. 2024, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 16:31 // Actual //  Ursu Victor

În contextul sezonului rece, când cererea de energie electrică poate atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf, Ministerul Energiei anunță măsurile luate pentru a asigura livrarea continuă de energie electrică pe malul drept al Nistrului. Potrivit autorităților, pentru a face față vârfurilor de consum din perioada iernii, au fost mobilizate surse interne și externe de producere a energiei.

Astfel, pentru acoperirea cerințelor de consum, vor fi utilizate centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor furniza aproximativ 200 MW. De asemenea, există rezerve pentru a crește capacitatea de producere la aceste centrale, dacă va fi necesar.

Pentru a suplimenta oferta, Energocom a contractat 100 MW de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă (România) la un preț plafonat, iar alte 100 MW urmează să fie achiziționate de la Centrala Termoelectrică de la Brazi (OMV Petrom).

Ministerul Energiei colaborează cu autoritățile din România pentru a maximiza producția de la Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca, care poate furniza până la 10 MW în bandă. În plus, sursele regenerabile de energie, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene, vor contribui cu o cantitate variabilă de energie electrică, estimată între 50 MW și 150 MW, în funcție de condițiile meteorologice.

În paralel, pentru a răspunde cerinței de energie electrică în orele de vârf (dimineața între 7:00-11:00 și seara între 18:00-23:00), se vor achiziționa până la 200 MW de pe bursa de energie electrică din România (OPCOM), având în vedere că prețurile pe bursă sunt mai mari și foarte volatile.

Pentru a evita deficitul de energie electrică și pentru a reduce presiunea asupra rețelelor electrice, autoritățile fac apel la consumatori să economisească energie electrică, în special în orele de vârf. Se estimează că o reducere de aproximativ 60 MW din vârfurile de consum ar putea preveni întreruperile de energie electrică.

În ceea ce privește consumul de pe malul stâng al Nistrului, autoritățile locale au anunțat că vor acoperi cerințele prin utilizarea unui bloc energetic de la MGRES (capacitate de 140 MW) pe bază de cărbune și prin funcționarea variabilă a Centralei Hidroelectrice de la Dubăsari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală