Destinația de lux care a devenit un coșmar pentru turiști. O familie va trebui să plătească 26.600 de dolari în plus

10 Aug. 2022, 09:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 09:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Renumit pentru plajele cu nisip fin, resorturile de lux și cumpărăturile scutite de taxe vamale, orașul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China s-a transformat într-un coșmar pentru 80.000 de turiști care au rămas blocați acolo, după ce autoritățile au impus un lockdown brusc din cauza cazurilor de Covid. Oamenii au reclamat că hotelurile au profitat de situație și au majorat prețurile. O familie a povestit că pentru șapte zile în plus de cazare va trebui să plătească încă 26.600 de dolari, scrie CNN.

Focarul de coronavirus a afectat peste 1.200 de oameni în Sanya, începând cu 1 august, iar virusul s-a răspândit și în zonele învecinate.

Având în vedere politica sa zero-Covid, China consideră că este vorba despre un focar major, așa că autoritățile din Sanya au închis în grabă orașul cu un milion de locuitori, inclusiv, aproximativ 80.000 de turiști.

Turiștii trebuie să prezinte cinci teste consecutive negative PCR, într-un interval de șapte zile, înainte de a li se permite să părăsească stațiunea.

În acest context, autoritățile au solicitat hotelierilor să ofere reduceri de 50% turiștilor rămași în carantină.

Cu toate acestea, o familie de 13 persoane trebuie să cheltuiască aproximativ 26.600 de dolari pentru o săptămână în plus la hotelul lor de cinci stele, inclusiv peste 100 de dolari de persoană pentru prânz și cină.

Și alți turiști blocați în Sanya au acuzat că unele hoteluri majorează prețurile pentru a profita de sejururile forțate.

Sâmbătă au fost anulate toate zborurile și trenurile cu program de plecare din Sanya, cunoscută sub denumirea de „Hawaii a Chinei”. Imaginile distribuite pe rețelele sociale arată haosul din aeroport în momentul în care pasagerii care urcaseră în avioane au fost obligați să coboare.

Pentru majoritatea turiștilor blocați, cea mai mare îngrijorare este dacă li se va da voie să plece după șapte zile.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău