Dezastru agricol în 2024! 31 de mii de oameni, lăsați fără loc de muncă, iar satele se golesc

17 Mart. 2025, 10:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 10:42 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță avertizează că agricultura Moldovei este într-un declin alarmant, după ce producția agricolă a scăzut cu 15% în 2024, iar în ultimul deceniu sectorul a alternat între 5 ani de creștere și 5 ani de scădere, ajungând acum sub nivelul din 2014.

Cele mai afectate cultur au fost rapița: -60%, porumbul: -47% și sfecla de zahăr: -32%. Singurul sector în creștere este cel zootehnic, cu un avans de 5,7%, însă acesta nu poate compensa pierderile masive din cultura vegetală.

Potrivit economistului, 31.000 de agricultori și-au pierdut locul de muncă în 2024, iar mulți dintre aceștia sunt forțați să migreze spre Chișinău sau peste hotare. Depopularea satelor nu este un mister, spune Ioniță, ci o consecință directă a declinului agriculturii.

În timp ce precipitațiile au scăzut cu 20% în ultimii 10 ani, Moldova continuă să fie țara europeană care folosește cel mai puțin apă pentru irigații. Fără un sistem național de irigații eficient, agricultorii nu au șanse să se redreseze, iar producția agricolă va continua să scadă.

Economistul subliniază că orice strategie pentru revitalizarea satelor trebuie să înceapă cu irigațiile. „Oricine vorbește despre salvarea satelor fără să pomenească irigațiile nu trăiește în realitate”, afirmă Ioniță.

„Dacă Moldova nu investește urgent într-un sistem eficient de irigare, agricultura va continua să decadă, iar satele vor deveni doar o amintire”, a concuzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE