Dezastru economic în Transnistria! Krasnoselski, în agonie, acuză Chișinăul că înăbușă enclava

28 Nov. 2022, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Nov. 2022, 13:11 // Actual //  bani.md

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de blocadă economică urmare a șantajului energetic. Or, acest lucru poate duce la tensiuni socio-economice.

„Vedem că Chișinăul creează intenționat o criză pe mai multe direcții. În primul rând este vorba de criza gazului. Din cauza reducerii volumului livrărilor, economia republicii se confruntă cu un stres extraordinar, care cu siguranță va afecta starea bugetului. Iar din 21 octombrie, în Transnistria a fost declarată stare de urgență. În același timp, Chișinăul blochează cu cinism și capacitatea Tiraspolului de a negocia direct cu furnizorul rus de gaz”, declară Krasnoselski într-un interviu publicat pe site-ul administrației de la Tiraspol.

Potrivit lui Krasnoselski, probleme sunt doar cu gazul. Sunt obstacole și la importul de bunuri.

Sunt probleme în aprovizionarea cu cele mai importante bunuri, inclusiv medicamente și produse de protecție a plantelor. Există probleme serioase cu refuzul înregistrării entităților noastre comerciale implicate în activitate economică străină. Din motive neîntemeiate suntem deconectați de la tranzacțiile cu numerar. Chișinăul profită de faptul că din 28 februarie toate punctele de control de la granița dintre Transnistria și Ucraina au fost închise, creând bariere artificiale în calea libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor. Camioanele stau săptămâni sau chiar luni la punctele de control din Moldova din cauza procedurilor administrative și birocratice împovărătoare care încalcă dreptul Transnistriei de a stabili și menține relații economice externe. Pentru companiile noastre sunt create condiții economice dificile. Este greu de evaluat acțiunile Chișinăului altfel decât ca o încercare de a distruge în mod deliberat economia transnistreană și de a crea o criză socio-economică profundă în republică”, spune liderul de la Tiraspol.

Acesta spune că a trimis opt scrisori președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu pentru a soluționa problemele cu care se confruntă Transnistria, însă fără niciun răspuns.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

În luna octombrie Gazprom a redus de două ori livrările de gaz în Republica Moldova. În context, Tiraspoltransgaz a propus o formulă de distribuție a celor 171 milioane metri cubi de gaz. Volumul de gaz livrat regiunii din stânga Nistrului – 119 milioane metri cubi, iar pentru restul teritoriului Republicii Moldova – 52 milioane metri cubi.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, respectiv Chișinăul trimite 2,3 mil. metri cubi în stânga Nistrului, iar restul sunt destinați malului drept.

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO