Dezastru pe piața de capital! Malcoci, Grawe Carat: S-a făcut tot posibilul pentru limitarea intrării și altor jucători

22 Iul. 2024, 15:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Iul. 2024, 15:15 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Suntem o piață foarte mică, dar trebuie să ne întrebăm ce trebuie făcut pentru a avea instrumente financiare sigure. De exemplu, până acum, s-a făcut tot pentru a bloca intrarea altor jucători pe piața locală,” a declarat Veronica Malcoci, directoarea companiei de asigurări, Grawe Carat, la prezentarea diagnosticului pieței de capital din Republica Moldova.

Malcoci a subliniat că procesul de externalizare este esențial pentru Grawe grup. „Republica Moldova este unica țară în care nu se poate instituționaliza procesul de externalizare, fiindcă investițiile nu sunt făcute de CEO-ul companiei sau contabil, ci de grupul specializat din cadrul grupului,” a spus Malcoci.

Potrivit acesteia, s-a făcut tot ce a fost posibil pentru a ucide sectorul de intermediere a asigurărilor de viață. „Este nevoie de foarte multă documentație. Republica Moldova nu este prietenoasă pentru o companie care vrea să intre cu obligații pe termen lung, iar instrumentele financiare sunt foarte limitate. Ne bucurăm că într-un an de zile am reușit să investim în instrumente financiare de peste hotare,” a adăugat Malcoci.

Grawe Carat are investiții de 84 milioane de euro doar în VMS-uri, dintre care 99,4% sunt cumpărate de către Grawe. „Este nevoie de dezvoltarea asigurărilor pe termen lung,” a concluzionat Malcoci.

Capitalul de pornire pe piața de capital din Moldova este limitat. Corporațiile locale nu consideră ca opțiune viabilă piața de capital. „Oferta de capital nu există,” a declarat Eugen Ghilețchi, care a prezentat rezultatele preliminare ale diagnosticului pieței de capital din Republica Moldova.

Primul pas este dezvoltarea fondurilor de pensii, care pot fi o sursă investițională. Intermedierea financiară este subdezvoltată. Structura piețelor de capital este un rezultat al cerințelor de finanțare. „Dacă o economie nu are o necesitate acută de finanțare, respectivul instrument nu se va dezvolta, emisiunea de acțiuni este extrem de scumpă și nu am avut emisiuni. Aceasta a fost determinată de perioada de privatizare,” a explicat Ghilețchi.

Obligațiunile corporative sunt un instrument de finanțare mult mai facil pentru achitarea împrumutului, inițial achitându-se doar dobânda. Obligațiunile corporative contribuie la vizibilitatea companiilor. „Noi avem o lipsă de cultură financiară în rândul directorilor financiari. De asemenea, observăm lipsa băncilor de a promova acest instrument ca o alternativă viabilă pentru finanțarea companiilor,” a adăugat Ghilețchi.

În prezent, în Republica Moldova sunt 500 de companii mari, dintre care 80% au profit. Companiile dispuse să acceseze piața de capital sunt cele cu un management sănătos, profit stabil și guvernanță corporativă.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău