Dezastrul generat de invazia lui Putin. JPMorgan: Rusia va înregistra o scădere economică fără precedent – 20%

06 Mart. 2022, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2022, 11:14 // Actual //  bani.md

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, estimează că economia Rusiei va suferi o cădere de 20% în trimestrul al doilea din 2022, o cădere economică fără precedent, notează The Kyiv Indepedent.

Invazia rusă în Ucrainei şi criza economică va urma, cauzată de sancţiunile occidentale, au transformat deja Rusia, scrie sursa citată.

Economia ţării este de aşteptat să scadă cu 20% în al doilea trimestru şi cu aproximativ 3,5% pentru întregul an, după intensificarea sancţiunilor, a declarat JPMorgan pe 28 februarie.

Cu toate acestea, analiştii spun că războiul are un impact şi mai mare asupra societăţii ruse, ţara care se transformă rapid într-un stat totalitar.

Există o represiune majoră împotriva disidenţei, iar Rusia ar putea trece, de asemenea, la o economie planificată, similară cu cea sovietică.

„Liderul devine o persoană care nu greşeşte niciodată şi are întotdeauna dreptate ca Papa”, a declarat analistul politic rus Dmitri Oreşkin pentru postul de radio Echo of Moscow, într-o referire la dictatorul rus Vladimir Putin pe 1 martie, citat de The Kyiv Indepedent.

Din cauza invaziei ruse a Ucrainei, Occidentul a impus sancţiuni devastatoare împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au îngheţat jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, care valorează 630 de miliarde de dolari, şi şi-au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti. Numeroase companii occidentale şi-au suspendat şi operaţiunile în Rusia.

Ca urmare a sancţiunilor, rubla a scăzut: dolarul valora 75 de ruble înainte de invazie şi se ridică la 124 de ruble la momentul transmiterii acestei ştiri.

Cu toate acestea, economiştii sunt precauţi cu privire la consecinţele sancţiunilor asupra economiei ruse.

Grigori Bazhenov, economist la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, a spus că, în ciuda sancţiunilor, nu va exista niciun colaps al economiei ruse. Cu toate acestea, admite el, situaţia economică se va înrăutăţi cu siguranţă.

„Inflaţia va fi mare (mai mult de 10%), veniturile nu vor creşte, iar nivelul de trai va scădea constant”, a spus el pentru Kyiv Independent. „Economia nu va mai fi niciodată la fel.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău