Dezmăț la SPPS. Sandu: Mașini avariate, cheltuieli nejustificate și contracte de asigurări inutile

02 Ian. 2022, 20:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Ian. 2022, 20:07 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Maia Sansu susține că fosta conducere a SPPS a admis multe nereguli în activitatea instituției și că a fost sesizată Procuratura.

În ultimii 5-10 ani au fost deteriorate mai multe mașini. Se mergea cu viteză sporită se folosea girofarul, se grăbeau oamenii nu știu unde. Ceea ce a găsit noua conducere a SPPS sunt contracte nejustificate pe asigurări pe mașini care nu trebuiau să fie asigurate, cheltuieli și cumpărări de bunuri care nu erau necesare. Destul de mulți bani publici irosiți”, a declarat președintele Maia Sandu în interviul „Fără Protocol”.

Dânsa menționat că a fost făcută solicitarea către Procuratură ca cei care au luat aceste decizii să fie sancționați, înăsă fără să dea nume exacte.

SPPS a rămas fără director adjunct la 21 decembrie 2020, când Petru Corduneanu și-a prezentat demisia. Iar Iaroslav Martin, directorul Serviciului a fost demis de la SPPS prin decretul Maiei Sandu.

Anterior, Maia Sandu susținea într-un  mesaj pe facebook că, „cunosc despre faptul că la SPPS se desfăşoară o serie de anchete de serviciu cu privire la mai multe acţiuni abuzive. Sper ca aceste anchete să aibă o finalitate, aşa încât SPPS-ul să devină o instituţie care îşi îndeplineşte cu demnitate misiunea, iar ofiţerii Serviciului să fie mândri de profesia lor, să fie priviţi cu respect şi încredere”.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău