Dezvăluiri despre arma secretă a lui Putin. Ce atacuri pregătește Kremlinul

15 Nov. 2022, 04:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Nov. 2022, 04:26 // Actual //  Lupu Eduard

Roger Pardo-Mauer, veteran al Forțelor Speciale ale Armatei SUA care a servit în Irak și Afganistan, a lansat ideea că toate aceste amenințări cu arme nucleare ale lui Vladimir Putin pot ascunde în spate o lovitură cu „impulsuri electromagnetice”.

Roger Pardo-Mauer mai spune că lansarea unei astfel de arme peste Ucraina ar fi letală pentru sistemele de război informațional de la Kiev. Până acum, amenințările rusești de a intensifica războiul împotriva Ucrainei au fost interpretate în mare parte ca indicii voalate despre utilizarea armelor nucleare convenționale. Dar există un alt instrument pe care Vladimir Putin îl poate lua în considerare: o lovitură tactică cu impuls electromagnetic (EMP).

Această armă ar putea lăsa Ucraina fără lumină, căldură, comunicații sau transport

Un colonel rus a demonstrat cum ar putea funcționa o astfel de armă peste Marea Baltică. Este posibil ca Putin și generalii săi să se gândească la această posibilitate, de a dezlănțui un atac cu emisii electromagnetice şi emisii de raze Gamma. Arma nucleară presupune, în esenţă, o enormă degajare de energie cauzată de explozia nucleară. Energia este degajată într-o gamă largă de efecte fizice, de la convecţia mecanică până la emisii electromagnetice şi emisii de raze Gamma.

Roger Pardo-Mauer explică că EMP este o armă care creează un puls puternic de energie. Acest impuls, la rândul său, provoacă un scurtcircuit în echipamente precum computere, generatoare, sateliți, radiouri, receptoare radar și chiar semafoare.

Cum funcționează arma secretă a lui Putin

Veteranul american spune că explozia de arme nucleare tactice ar fi cel mai probabil ineficientă împotriva armatei ucrainene. Dar utilizarea unor astfel de arme pentru războiul electromagnetic este o chestiune complet diferită. Rezultatul unui astfel de atac nu va fi apariția unui nor în formă de ciupercă. Deasupra capului tău va apărea o „meduză albastră care pulsează, după care va fi liniște”. Și din moment ce explozia va avea loc foarte sus, cel mai probabil nu va fi nici un sunet.

Un EMP nuclear relativ mic, care poate fi lansat cu ușurință la o altitudine mare de racheta hipersonică rusă Zircon, nu va distruge nicio clădire și nu va ucide pe nimeni. Dar poate opri permanent electronicele de pe mii de kilometri pătrați de teritoriul ucrainean ”, a explicat Pardo-Mauer.

El a adăugat că aproape toate echipamentele pe care țările NATO le-au transferat în Ucraina : sisteme de comunicații, navigatoare GPS și drone – depind de electronică. Pulsul electromagnetic poate distruge până la 90% din sateliții de deasupra zonei afectate în trei luni de la explozie. Cu toate acestea, este foarte probabil ca și operațiunile de informare rusești de pe teren să fie afectate.

SUA și aliații săi nu vor fi scutiți

SUA și aliații săi sunt conștienți de amenințările EMP. Majoritatea modelelor de echipamente militare occidentale au o anumită protecție încorporată împotriva unor astfel de arme. Dar lovitura va crea un nou spațiu de luptă care va anula superioritatea sistemelor informaționale occidentale. Și până acum, nimeni nu a luat în considerare în mod corespunzător această posibilitate.

În Herson, o lovitură tactică EMP ar putea dezactiva sistemele care controlează barajele locale și ar putea bloca autostrăzile și podurile cu vehicule cu stricate. Și populația civilă poate rămâne fără hrană și căldură. În cazul unei lovituri de succes cu EMP, Ucraina va trebui să ia o pauză pentru a-și reface arsenalul distrus. Între timp, Putin își poate reconstrui și înarma forțele, precum și să pună mâna pe noi regiuni, declanșând o ofensivă în primăvară.

„Cel mai îngrijorător lucru este că Rusia și NATO au abordări foarte diferite cu privire la astfel de arme. Conform doctrinei militare ruse, EMP aparține domeniului informației, războiului cibernetic și electronic, nu nuclear. Acest lucru coboară ștacheta și ar putea face din impuls o opțiune mai tentantă pentru generalii lui Putin ”, explică autorul.

Cum te poţi apăra de un astfel de atac EMP tactic

Ce ar putea urma? Mardo-Mauer spune că în primul rând, trebuie să avertizăm Rusia că o lovitură EMP împotriva Ucrainei – chiar dacă este localizată – ar trece pragul nuclear și ar declanșa un răspuns colectiv de apărare din partea NATO. Efectele secundare imprevizibile asupra atmosferei, mediului, sateliților și populației Pământului ar trebui să fie un motiv valid pentru încălcarea articolului cinci privind apărarea comună.

În al doilea rând, ar trebui să ajutăm armata ucraineană să se pregătească. Poporul ucrainean trebuie educat despre cum să atenueze și să depășească un astfel de atac, inclusiv prin aprovizionarea cu radiouri analogice, lanterne și baterii. Pregătirea, forța, ingeniozitatea și încrederea în sine sunt deja calități cu care ucrainenii s-au remarcat în acest război.

În cele din urmă, trebuie să ne regândim obiectivele. Dacă Putin se gândește într-adevăr la utilizarea unui EMP tactic, atunci ceea ce este în joc nu este doar libertatea Ucrainei, ci chiar viitorul războiului. Dacă cedăm șantajului nuclear al Kremlinului, există riscul ca alte țări să-i urmeze exemplul: China și Coreea de Nord care au deja capabilități EMP. Situația din Ucraina oferă o privire  către un viitor potențial mai periculos și mai incert. De aceea nu ne permitem să pierdem această luptă”, a concluzionat Roger Pardo-Mauer în articolul de pe ft.com.

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău