Dezvoltarea învățământului economic din Republica Moldova și România. Un nou episod al podcastului „Dă sens banilor”

14 Sept. 2023, 13:36
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2023, 13:36 // Economie //  MD Bani

O nouă ediție a podcastului „Dă sens banilor” vine cu viziuni și soluții pentru o formare profesională în domeniul financiar-economic capabilă să garanteze o economie mai puternică și rezistentă, precum și incluziunea în câmpul muncii.

Invitatul jurnalistei Liliana Barbăroșie este Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) de la București. Această instituție de învățământ superior participă, împreună cu Banca Națională a României (BNR) și Academia de Studii Economice din Republica Moldova (ASEM), la un program lansat recent de Banca Națională a Moldovei (BNM), „Școala finanțelor moderne”, prin care câteva zeci de studenți moldoveni la economie vor merge anual în România pentru instruire și interacțiune cu comunitatea financiar-bancară.

Discuția din cadrul interviului  se concentrează pe subiecte ce țin de evoluțiile și performanța învățământului economic din spațiul românesc, interacțiunea acestuia cu mediile academice de la nivel mondial, adaptarea instruirii economice la provocările din lumea economiei reale.

De asemenea, podcastul vine cu noutăți despre programul cu participare celor două bănci centrale și academii economice, dând o dimensiune legăturilor care există între teoria economică și politicile publice din domeniu.

„ Am urmărit, spuneam puțin mai devreme, cu un sentiment nu prea plăcut criza pandemică a covidului. Spun așa și îmi aduc aminte nu cu plăcere cum intram în Academia de Studii Economice, eram singur, parcă intram într-un cimitir. N-aș vrea să mai întâlnesc așa ceva. Nu era țipenie de om. Era o liniște deranjantă pentru mine. Abia am așteptat începutul anului universitar 2022-2023 ca să văd din nou copiii în școală și toatpă zarva care o fac cei tineri când sunt într-un mare număr, destul de mare. Urmăresc ca specialist și criza alimentară și nu o văd cu ochii chiar buni, pentru că este o criză care afectează pe toată lumea, inclusiv pe cei cu venituri mici. Dacă ne uităm, de fapt criza alimentară nu a apărut de ieri, de azi, a apărut de foarte mult timp, după anii 2010 dacă ne uităm pe datele statistice a început creșterea prețurilor. Din punct de vedere al prețurilor, criza alimentară este din acea vreme. La energie nu prea mă pricep și nu aș vrea să mă pronunț, dar la agricultură, dar și industria alimentară pot să spun câteva lucruri. Până la urmă, atât noi, cât și Republica Moldova având potențial agricol bun, cu teren agricol fertil am putea să valorificăm avantajele acestei crize cu un pic de dibăcie și cu producție competitivă pe piață din punct de vedere cantitativ cât și calitativ, pentru că prețurile produselor agroalimentare au crescut într-atât de mult încât poate să devină o rampă de creștere fantastică pentru țările așa cum le numeam noi înainte – agrare, care sunt considerate ca țări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Sunt discutabile și chestiile de înlocuitori la alimente, chestiunile pe care le vede și care s-au dezbătut în ultimul timp în România. De exemplu, există potențial suficient de a produce mâncarea pentru noi, cât mai suntem undeva aproape 20 de milioane de locuitori, cât și pentru export, dar încă o dată, trebuie să existe programe de dezvoltare și de susținere a agriculturii în favoarea fermierului, nu în favoarea celorlalți participanți de pe filiera produsă”.

La rubrica „Bani pe scurt”, rectorul ASE a vorbit despre problemele din economia mondială, dar și care sunt dificultățile din învățământul economic, la fel acesta a explicat rolul și nevoia educației financiare.

Interviul complet poate fi urmărit mai jos.

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău