Din Rusia, cu “dragoste” – Gazprom şi şantajul energetic! Moldova speră la gazul azer. Interconectorul e gata

01 Oct. 2022, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2022, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 1 octombrie, a fost dat în exploatare intercinectorul dintre Grecia și Bulgaria, care ar urma să reducă dependența de importul gazului rusesc. Or, acest lucru oferă posibilitatea Republicii Moldova de a achiziționa gaz din Azerbaidjan.

Premierul român Nicolae Ciucă a declarat la inaugurare în capitala Bulgariei, Sofia că orice pas întreprins în vederea creşterii securităţii energetice regionale şi a Europei este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare şi rezilienţă.

Acesta a precizat că trebuie continuată colaborarea cu partenerii pentru sporirea capacităţilor de producţie.

„De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce priveşte interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele şi a acţiona în solidaritate cu membrii UE şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest. Punerea în funcţiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Deşi evenimentul, la care participăm, reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului şi pentru toţi beneficiarii lui, trebuie să rămânem realişti şi să recunoaştem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să îşi reducă într-un ritm mai rapid dependenţa de combustibili fosili din Rusia”, a mai spus premierul.

Construcția interconectorului ar securiza și Republica Moldova din punct de vedere al livrărilor de gaze.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc, iar Moscova folosește metanul drept armă de șantaj. Iei, 30 septembrie, gigantul Gazprom a redus livrările către Republica Moldova cu 30%. Motivul invocat ar fi probleme tehnice.

 

 

 

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău