Superiaht aparţinând unui miliardar rus sancţionat, scos la vânzare pentru 29,5 milioane de euro

01 Oct. 2022, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2022, 15:02 // Actual //  Lupu Eduard

Un broker de iahturi de lux cu sediul în SUA anunţă vânzarea unui superiaht de 51 de metri, aparţinând miliardarului rus sancţionat Igor Kesaev, pentru 29,5 milioane de euro, potrivit unui e-mail vizualizat de Reuters.

Propunerea de vânzare a iahtului MySky, care a fost dezvăluită într-un anunţ trimis prin e-mail de firma de brokeraj unor destinatari nedeclaraţi pe 14 septembrie, vine pe fondul îngrijorărilor guvernelor occidentalilor că miliardari precum Kesaev au reuşit să ocolească o serie de sancţiuni internaţionale care vizează activele lor de lux, cum ar fi iahturile.

UE şi Marea Britanie l-au sancţionat pe Kesaev în aprilie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, UE citând implicarea sa în producţia de arme militare şi în distribuţia de tutun în Rusia, precum şi legăturile cu guvernul rus „şi cu forţele sale de securitate”. Statele Unite nu l-au sancţionat pe Kesaev, iar Trezoreria americană nu a răspuns solicitărilor de a oferi comentarii.

Sara Gioanola, o purtătoare de cuvânt a Heesen Yachts, firma cu sediul în Olanda care a construit MySky, a confirmat că Igor Kesaev l-a comandat pe acesta şi un alt iaht, numit Sky.

Reuters nu a putut să confirme în mod independent că Igor Kesaev mai deţine în mod direct MySky.

Un articol despre fiica lui Kesaev şi galeria sa de artă din ediţia de primăvară 2021 a revistei Heesen a menţionat că „familia Kesaev este bine cunoscută de Heesen, care a comandat Sky şi MySky în ultimul deceniu”.

Un purtător de cuvânt al lui Kesaev a refuzat să răspundă la întrebări despre proprietatea iahtului sau despre vânzarea sa iminentă.

Anunţul vizualizat de Reuters a fost trimis de la o adresă de e-mail a firmei Merle Wood & Associates din Fort Lauderdale, Florida, care îşi spune că este „una dintre cele mai importante firme de brokeraj de iahturi din întreaga lume”. Acesta a fost distribuit în mod privat cu un avertisment de a nu publica anunţul. Reuters nu a reuşit să determine destinatarii.

Iahtul numit MySky dispune de „interioare sofisticate ultramoderne” realizate de un cunoscut arhitect olandez, o „sală de gimnastică interioară cu climă controlată” şi o punte care poate fi folosită pentru aterizarea elicopterelor, potrivit anunţului.

Merle A. Wood, care figurează ca punct de contact în anunţul MySky, a declarat telefonic pentru Reuters că nu ştie nimic despre proprietarul iahtului şi a îndrumat Reuters către un alt broker, Burgess, pe care l-a descris ca fiind brokerul principal în vânzarea propusă. Wood a trimis toate întrebările către Burgess, care are birouri în Londra, Monaco şi alte pieţe importante.

Un purtător de cuvânt al companiei Burgess, Nicci Perides, a declarat într-un mesaj pe WhatsApp că „nu poate răspunde la întrebări despre iaht” şi a trimis întrebările către Wood, care nu a răspuns la solicitări suplimentare de comentarii.

Clara Portela, expertă în sancţiuni la Universitatea din Valencia, a declarat că, deoarece nu există sancţiuni americane împotriva lui Kesaev, companiile sau cumpărătorii americani ar putea fi implicaţi în vânzarea iahtului fără să încalce sancţiunile.

O verificare efectuată miercuri de Reuters pe site-ul Burgess a găsit MySky ca fiind disponibil pentru rezervări de charter. Începând de joi, Burgess a eliminat lista de închiriere a MySky după ce Reuters a întrebat despre acest lucru.

Anunţul Merle Wood spunea că iahtul se află în Maldive. Reuters a fotografiat nava în apele din largul republicii insulare din Oceanul Indian la începutul lunii martie, în zilele de după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

În ultimele luni, iahturi legate de ruşi sancţionaţi au apărut în destinaţii precum Maldive şi Turcia, în condiţiile în care autorităţile din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au impus sancţiuni şi au încercat să confişte astfel de bunuri.

Nici autorităţile din Maldive nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care se ocupă de sancţiunile UE, a declarat că liderii europeni încurajează alte ţări să îşi alinieze politicile cu cele ale UE, dar a precizat că sancţiunile se aplică doar în cadrul jurisdicţiei UE.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat că nu comentează cazurile individuale, dar „ia măsuri de aplicare a legii în fiecare caz raportat de suspiciune de încălcare a sancţiunilor financiare”.

 

 

 

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2023, 14:14 // Actual //  Lupu Eduard

Toată Grecia ar putea fi distrusă din cauza inundațiilor. Recolta localnicilor a fost grav afectată și peste 200.000 de animale și păsări au fost ucise. Oamenii se tem pentru viața lor.

Toată Grecia ar putea fi distrusă din cauza inundațiilor. Recolta localnicilor a fost grav afectată și peste 200.000 de animale și păsări au fost ucise. Oamenii se tem pentru viața lor.

În Grecia, furtuna Daniel, de la începutul lunii septembrie, a făcut ravagii, iar localnii au pierdut aproape tot ce aveau. Pomii fructiferi, porumbul și aproximativ o cincime din recolta de bumbac a Greciei au fost distruse. Peste 200.000 de animale și păsări au fost ucise.

„Cel mai rău scenariu este că avem o mișcare masivă a populației de pe uscat către marile orașe”, a spus profesorul Kintzios. „Socotesc că, dacă prevalează cel mai rău scenariu, atunci costul, costul direct și imediat pentru economia greacă, ar fi ceva în jur de 4 sau 5 miliarde de euro. Iar costul pe termen lung ar fi de trei ori mai mare”.

Cea mai afectată zonă este câmpia Thessalia, în centrul Greciei. O femeie din zonă a declarat că nu a mai rămas cu aproape nimic și că nu știe ce sa facă pe viitor.

„Nu s-a salvat nimic, apa a ajuns până la acoperiș”, a declarat femeia de 54 de ani. „Am fugit să ne salvăm și am privit cum apa se ridica pas cu pas până când a ajuns la balustrada balconului și am spus: „Gata, casa este distrusă.”

Probleme grave în Grecia

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, promisese ajutor rapid pentru victimele inundațiilor, dar nu s-a mai întâmplat asta. Mulți localnici au ajuns să stea în corturi și să nu aibă ce să mănânce.

„Pagubele sunt enorme, deoarece copacii au fost infectați de bacterii… Puteți vedea acest copac, este verde, dar frunzele încep să se îngălbenească, ceea ce înseamnă că ar putea fi bolnav”, a spus o altă localnică.

Spiros Kintzios, rectorul Universității Agricole, se teme ca oamenii să nu plece definitiv din țară. El a spus că multe drumuri, școli și unități de sănătate primară au fost distruse și că autoritățile n-au găsit soluții.„Avem acum pagube la infrastructura de locuințe, dar și la serviciile municipalității, drumuri, școli, unități de sănătate primară și așa mai departe. Dacă nu reușim să le refacem cât mai repede, atunci avem problema că oamenii vor trebui să se ducă în altă parte să locuiască”, a spus rectorul, potrivit Mediafax.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău