Superiaht aparţinând unui miliardar rus sancţionat, scos la vânzare pentru 29,5 milioane de euro

01 Oct. 2022, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Oct. 2022, 15:02 // Actual //  bani.md

Un broker de iahturi de lux cu sediul în SUA anunţă vânzarea unui superiaht de 51 de metri, aparţinând miliardarului rus sancţionat Igor Kesaev, pentru 29,5 milioane de euro, potrivit unui e-mail vizualizat de Reuters.

Propunerea de vânzare a iahtului MySky, care a fost dezvăluită într-un anunţ trimis prin e-mail de firma de brokeraj unor destinatari nedeclaraţi pe 14 septembrie, vine pe fondul îngrijorărilor guvernelor occidentalilor că miliardari precum Kesaev au reuşit să ocolească o serie de sancţiuni internaţionale care vizează activele lor de lux, cum ar fi iahturile.

UE şi Marea Britanie l-au sancţionat pe Kesaev în aprilie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, UE citând implicarea sa în producţia de arme militare şi în distribuţia de tutun în Rusia, precum şi legăturile cu guvernul rus „şi cu forţele sale de securitate”. Statele Unite nu l-au sancţionat pe Kesaev, iar Trezoreria americană nu a răspuns solicitărilor de a oferi comentarii.

Sara Gioanola, o purtătoare de cuvânt a Heesen Yachts, firma cu sediul în Olanda care a construit MySky, a confirmat că Igor Kesaev l-a comandat pe acesta şi un alt iaht, numit Sky.

Reuters nu a putut să confirme în mod independent că Igor Kesaev mai deţine în mod direct MySky.

Un articol despre fiica lui Kesaev şi galeria sa de artă din ediţia de primăvară 2021 a revistei Heesen a menţionat că „familia Kesaev este bine cunoscută de Heesen, care a comandat Sky şi MySky în ultimul deceniu”.

Un purtător de cuvânt al lui Kesaev a refuzat să răspundă la întrebări despre proprietatea iahtului sau despre vânzarea sa iminentă.

Anunţul vizualizat de Reuters a fost trimis de la o adresă de e-mail a firmei Merle Wood & Associates din Fort Lauderdale, Florida, care îşi spune că este „una dintre cele mai importante firme de brokeraj de iahturi din întreaga lume”. Acesta a fost distribuit în mod privat cu un avertisment de a nu publica anunţul. Reuters nu a reuşit să determine destinatarii.

Iahtul numit MySky dispune de „interioare sofisticate ultramoderne” realizate de un cunoscut arhitect olandez, o „sală de gimnastică interioară cu climă controlată” şi o punte care poate fi folosită pentru aterizarea elicopterelor, potrivit anunţului.

Merle A. Wood, care figurează ca punct de contact în anunţul MySky, a declarat telefonic pentru Reuters că nu ştie nimic despre proprietarul iahtului şi a îndrumat Reuters către un alt broker, Burgess, pe care l-a descris ca fiind brokerul principal în vânzarea propusă. Wood a trimis toate întrebările către Burgess, care are birouri în Londra, Monaco şi alte pieţe importante.

Un purtător de cuvânt al companiei Burgess, Nicci Perides, a declarat într-un mesaj pe WhatsApp că „nu poate răspunde la întrebări despre iaht” şi a trimis întrebările către Wood, care nu a răspuns la solicitări suplimentare de comentarii.

Clara Portela, expertă în sancţiuni la Universitatea din Valencia, a declarat că, deoarece nu există sancţiuni americane împotriva lui Kesaev, companiile sau cumpărătorii americani ar putea fi implicaţi în vânzarea iahtului fără să încalce sancţiunile.

O verificare efectuată miercuri de Reuters pe site-ul Burgess a găsit MySky ca fiind disponibil pentru rezervări de charter. Începând de joi, Burgess a eliminat lista de închiriere a MySky după ce Reuters a întrebat despre acest lucru.

Anunţul Merle Wood spunea că iahtul se află în Maldive. Reuters a fotografiat nava în apele din largul republicii insulare din Oceanul Indian la începutul lunii martie, în zilele de după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

În ultimele luni, iahturi legate de ruşi sancţionaţi au apărut în destinaţii precum Maldive şi Turcia, în condiţiile în care autorităţile din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au impus sancţiuni şi au încercat să confişte astfel de bunuri.

Nici autorităţile din Maldive nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care se ocupă de sancţiunile UE, a declarat că liderii europeni încurajează alte ţări să îşi alinieze politicile cu cele ale UE, dar a precizat că sancţiunile se aplică doar în cadrul jurisdicţiei UE.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat că nu comentează cazurile individuale, dar „ia măsuri de aplicare a legii în fiecare caz raportat de suspiciune de încălcare a sancţiunilor financiare”.

 

 

 

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2025, 16:39 // Actual //  bani.md

Un nou raport publicat de Europol evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, statele care aplică accize și taxe ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Ultimul raport KPMG privind consumul ilicit de produse de tutun denotă că peste 35 de miliarde de țigări sunt vândute ilegal în Europa în fiecare an, scrie mold-street.com.

Raportul Europol scoate în evidență că aproape un sfert din populația UE fumează, iar pe fundalul creșterii rapide a prețurilor consumatorii se orientează spre alternative mai ieftine, fie acestea sunt țigări clasice sau vape-uri.

Un exemplu elocvent este Franța, țara cu cea mai mare piață ilegală de produse de tutun din Uniunea Europeană, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Acest lucru se întâmplă ca urmare a politicilor de accizare, costul unui pachet de țigări ajungând la 15 euro. În același timp, autoritățile franceze interzic alte produse de nicotină, cum ar fi pliculețe cu nicotină. Ca rezultat, fumătorii se orientează către canale ilegale de achiziție a produselor de tutun.

Pe de altă parte, ultimul raport KPMG remarcă statele care au reușit cu succes să contracareze comerțul ilicit. Printre acestea se numără și România, unde consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de țigări a scăzut în 2023 și a atins o medie anuală de 5,8%.

Pe lângă politici fiscale echilibrate, România are și o abordare pragmatică privind reglementarea pieței de nicotină. De exemplu, anul trecut, România a introdus acciză pentru pliculețe de nicotină și un șir de reglementări pentru acest produs, cu scopul de a controla piața legală. Același lucru a făcut și Ucraina. În septembrie 2024, Ucraina a introdus acciză la pliculețele cu nicotină, estimând venituri bugetare din această măsură în sumă de 20 milioane de euro.

În Republica Moldova, după doi ani de la implementarea unui calendar fiscal echilibrat și predictibil, anul trecut s-a înregistrat o scădere a comerțului ilicit cu produse de tutun. Potrivit companiei de cercetare IPSOS, piața tenebră a fost estimată la 9,8% în perioada septembrie–octombrie 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru a contrara piața ilicită, în acest an experții și industria au venit cu mai multe propuneri la Politica Fiscală.

„Producătorii cer ca Guvernul să vină cu acțiuni pentru a contracara piața neagră. În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE; introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină; reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor; stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a declarat expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a amintit că anul trecut a atenționat opinia publică că în Republica Moldova, din cauza unor reglementări neinspirate, a fost înregistrată o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a însemnat venituri mai mici la bugetul de stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe piața neagră, nereglementată.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei