Subsecretara Generală a Națiunilor Unite și Directoarea Executivă UN Women Sima Bahous a vizitat Republica Moldova în perioada 8 – 10 aprilie pentru a reitera angajamentul UN Women în promovarea egalității de gen și leadership-ului feminin în Moldova. Pe parcursul vizitei sale, Sima Bahous a subliniat determinarea UN Women de a susține Republica Moldova în calitate de țară gazdă pentru mii de persoane refugiate, care fug din calea războiului din Ucraina.
De la începutul războiului, în Moldova au sosit peste 374 mii de persoane refugiate. Țara se confruntă cu una din cele mai mari crize umanitare din ultimii ani. Femeile și fetele reprezintă majoritatea persoanelor refugiate din Ucraina, constituind 66% din numărul total al persoanelor refugiate conform unei fișe informative elaborate de către UN Women în strânsă cooperare cu Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
Directoarea Executivă a UN Women s-a întâlnit cu Coordonatorul Rezident al Națiunilor Unite Simon Springett și cu Reprezentanta UNHCR Francesca Bonneli pentru a discuta rolul și implicarea UN Women în răspunsul coordonat la criza refugiaților, dar și susținerea ONU oferită țării în implementarea agendei de dezvoltare, în special în ceea ce privește egalitatea de gen.
În timpul vizitei sale în Moldova, Sima Bahous s-a întâlnit cu reprezentanții și reprezentantele Guvernului Republicii Moldova, inclusiv cu Oleg Serebrian, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare; Ana Revenco, Ministra Afacerilor Interne; Dumitru Udrea, Secretarul General al Guvernului și Sergiu Odainic, Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Oficialii au discutat despre activitatea UN Women în țară, precum și susținerea pe care UN Women o oferă în contextul crizei refugiaților.
„Este important să continuăm parteneriatul nostru cu Guvernul Republicii Moldova în vederea promovării egalității de gen, leadership-ului feminin și abilitării economice a femeilor. Atâta timp cât va continua criza refugiaților, va fi important să acordăm prioritate rezilienței atât femeilor din țara cât și celor refugiate. Sunt impresionată de accentul ferm pus pe egalitatea de gen în țară și de progresele în domeniul leadership-ului feminin” a adăugat Sima Bahous.
Sima Bahous s-a întâlnit și cu deputați și depuate din Parlamentul Republicii Moldova, apreciind realizările remarcabile în domeniul legislației privind egalitatea de gen în 2021, inclusiv ratificarea Convenției de la Istanbul și ajustarea cadrului normativ necesar creării serviciilor alternative de îngrijire a copiilor.
„Aceste realizări importante nu ar fi fost posibile dacă Moldova nu ar fi avut cel mai mare număr de femei deputate din istoria sa”, a spus Sima Bahous. După alegerile din 2021, femeile constituie 40% din numărul total al deputaților. Moldova este și unica țară din Europa și una din cele două țări din lume în care președinta și prim-ministra sunt femei.
Directoarea Executivă a vizitat și punctul de trecere a frontierei Palanca – Mayaki-Udobnoe unde zilnic sosesc mii de persoane refugiate pentru a fugi din calea războilui. Sima Bahous a vorbit cu angajații și angajatele Poliției de Frontieră, cu voluntarii și voluntarele, dar și cu persoanele refugiate care au traversat frontiera.
„Ceea ce am văzut aici este că persoanele refugiate, în mare majoritate femei și copii, sunt întâmpinate în mod disciplinat și organizat, fiind tratate cu respect. UN Women susține eforturile de răspuns la criza refugiaților, colaborând cu poliția și Guvernul Republicii Moldova. Este important ca noi, UN Women și sistemul ONU, să ne asigurăm că persoanele refugiate sunt protejate și au tot necesarul și că femeile sunt implicate ca și lidere în răspunsul la criza refugiaților,” spune Directoarea Executivă.
Sima Bahous a vizitat două centre de plasament temporar pentru refugiați, unul în Chișinău și altul în Costești, raionul Ialoveni, unde s-a întâlnit cu persoanele refugiate.
„Am rămas profund emoționată de istoriile femeilor, copiilor și persoanelor în vârstă care au fugit de războiul din Ucraina. Toate persoanele cu care am vorbit spun că speră să se întoarcă acasă cât mai curând. Însă unele din ele nu mai au unde să se întoarcă. Apreciez foarte mult mobilizarea moldovenilor care și-au deschis casele și inimile pentru persoanele din Ucraina. Aici persoanele refugiate primesc ajutor de la Guvern, societatea civilă, voluntari/e și agențiile ONU, inclusiv UN Women”, a menționat Sima Bahous.
Directoarea Executivă a UN Women a avut și o întrevedere cu organizațiile societății civile, inclusiv Congresul Autorităților Locale din Moldova, apreciind eforturile lor în promovarea egalității de gen și eliminarea violenței în bază de gen, atât la nivel local cât și național.
În colaborare cu autoritățile locale și organizațiile societății civile, UN Women a susținut 2000 de femei și copiii lor din diferite centre temporare de plasament din țară, acoperind-ule necesitățile imediate. Împreună cu Poliția de Frontieră, UN Women a oferit scaune cu rotile și premergătoare pentru a ajuta persoanele în etate și mamele cu copii mici la punctele de trecere a frontierei. În același timp, prin intermediul Fondului Femeilor pentru Pace și Acțiuni Umanitare, UN Women susține financiar organizațiile societății civile pentru a spori gradul de conștientizare asupra violenței sexuale și violenței în bază de gen și pentru a răspunde la cele mai urgente necesități ale femeilor și copiilor.