Directorul BERD a venit să vadă portul Giurgiulești. Ce le-a spus celor din port

04 Oct. 2021, 15:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2021, 15:50 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Matteo Patrone, director general pentru Europa de Est și Caucaz la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a efectuat astăzi o vizită la Portul Liber Internațional Giurgiulești, singurul port maritim-fluvial din Moldova.

Domnul Patrone, care vizitează Moldova pentru a se întâlni cu noul guvern și companiile din sectorul privat, a salutat managementul profesional al portului de către Danube Logistics SRL și a subliniat importanța singurului port internațional al Moldovei pentru comerțul și economia țării.

„BERD sprijină construcția și funcționarea portului Giurgiulești din 1995. Lucrăm activ pentru a promova continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a acestui activ de infrastructură cheie și vom căuta să atragem investitori internaționali pentru a sprijini și dezvoltă portul. ”

Portul Internațional Liber Giurgiulești găzduiește 48 de companii rezidente, are 517 angajați și deservește comerțul cu peste 50 de țări. Serveste exportul de cereale și ulei vegetal, precum și importul de combustibil, materiale de construcții și mărfuri generale.

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a declarat: „După un an pandemic Covid-19 provocator, care a cunoscut și o recoltă slabă, ne așteptăm să creștem volumele de transbordare la peste 1 milion de tone în 2021 de la 934.000 de tone în 2020. În plus , în 2022 intenționăm să începem construirea unei noi dane, care să permită transbordarea mărfurilor uscate în vrac și a mărfurilor generale pentru a extinde capacitatea. ”

Când proiectele aflate în desfășurare sunt finalizate în 2022, un total de 100 de milioane de euro ar fi fost investit în port din 2005.

BERD a achiziționat 100% din acțiunile Danube Logistics SRL la 7 mai 2021.

Banca este un investitor instituțional de frunte în Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,4 miliarde EUR în țară prin 146 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de firme moldovenești pentru a le ajuta să îmbunătățească performanța și să crească.

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău