Directorul interimar AIPA despre percheziții: Ne-am salutat cu dumnealor

24 Ian. 2023, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Ian. 2023, 10:37 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, a confirmat pentru Bani.md faptul că au loc percheziții la sediul central al Agenției. Despre perchezițiile în nordul centrul și sudul țării a declarat că, în prezent, nu cunoaște detalii.

„Într-adevăr, astăzi dimineața, inclusiv la aparatul central au venit organele abilitate, ne-am salutat cu dumnealor. Dumnealor fac verificare după care vom avea și noi detalii. Despre faptul că au loc percheziții și în teritoriu: nord, centru și sud, nu cunosc, am văzut acum din presă. Dumnealor nu mi-au confirmat sau nu mi-au infirmat că sunt careva verificări și în teritorii”, a declarat Diana Coșalîc pentru Bani.md.

Potrivit directorului interimar, în prezent nu se cunosc detalii despre bănuiți sau despre careva suspiciuni.

Ulterior, AIPA a revenit cu un un comunicat de presă despre perchezițiile efectuate la mai multe sedii ale Agenției:

„Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură confirmă faptul că ofiţerii Centrului Național Anticorupție şi procurorii au iniţiat percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale unor angajaţi ai Agenției, aceştia fiind suspectați de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Prin urmare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare. 

Conducerea AIPA se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Centrul Naţional Anticorupţie efectuează percheziții în toate regiunile ţării. Ofiţerii descind la oficiile Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. Informaţia a fost confirmată pentru Realitatea de ofiţera de presă a CNA, Angela Starinschi.

Acțiunile de urmările penală sunt efectuate într-un dosar privind acordarea ilegală a subvențiilor. Ar fi vizaţi mai mulţi funcționari, oficiali din administrația publică şi agenți economici.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău