Credite pentru mâncare. Sărăcia și-a spus cuvântul! Ioniță: În 2023 vom avea o restabilire a consumului

24 Ian. 2023, 10:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2023, 10:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Veniturile populației în 2023 vor ajunge la nivelul anului 2020. Anul 2023 este anul de recuperare, după doi ani de scădere a veniturilor populației, respectiv va crește și creditarea populației, susține economistul Veaceslav Ioniță în emisiunea săptămânală „Analize Economice”.

Ioniță spune că în 2021 a fost înregistrată o reducere a creditelor de consum, cauzată de scăderea puterii de cumpărare a populației, de măsura Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a înăspri politica monetară, dar și de îngrijorarea moldovenilor privind perspectiva lor economică. Moldovenii, anul trecut, au avut o percepție sumbră privind câștigurile lor financiare, fapt ce i-a determinat să-și reducă consumul și să economisească mai mult.

Economistul a amintit că în 2021 a crescut puternic consumul populației, lucru care a determinat BNM să înăsprească politica monetară, ceea ce a dus la scăderea nivelului de consum și a afectat bugetul de stat, dependent, în proporție de 85%, de veniturile și cheltuielile populației. Expertul a spus că, în istoria țării, de două ori au scăzut puternic creditele de consum. În 2009 și 2011. În 2022, după 12 ani de creștere, în special în 2021 când au crescut cu 3 miliarde de lei, creditele de consum au înregistrat din nou scădere. Măsurile BNM, care a dus la scumpirea banilor și înăsprirea condițiilor de creditare, i-a determinat pe moldoveni să nu se crediteze. Totodată, criza din 2022 a dus la ceea că veniturile populației au fost mai mici decât în 2021 și decât rata inflației.

Economistul a mai declarat că în 2021 povara creditelor creștea cu 250 de milioane de lei lunar. În 2022 a fost o scădere a împovărării cu 27 de milioane de lei lunar. Referitor la modificarea portofoliului creditelor de consum, raportat la Produsul Intern Brut (PIB), a afirmat că recordul a fost în 2005, 2006, 2007, când  portofoliul a crescut cu 1,1%. În 2007, anul record al creșterii consumului populației, bugetul de stat a crescut cu 40%, iar creditele de consum cu 2,6%. În 2022, a fost o scădere de 0,1%. „Altfel spus, din cauza crizei din 2022, pe care atât de negativă o vedem, oamenii și-au redus consumul, însă impactul asupra creditării a fost mai mic decât în 2009”, a declarat economistul.

Veaceslav Ioniță a mai subliniat că dobânda la creditele de consum a scăzut de la 37% în 2000 la 20% în 2007. În 2021 a fost cea mai mică dobândă din istoria țării, de 4,6%, ceea ce a provocat explozia creditelor de consum. Ulterior, a urmat o creștere puternică a dobânzilor. În trimestrul III din 2022 s-a ajuns la circa 16%. În prezent, se înregistrează o ușoară scădere. În prima jumătate a anului curent ar putea ajunge sub 10%. „

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un interviu pe europaliberă.org, se arată mulțumită de viața din Chișinău, însă, potrivit ei, la sigur calitatea vieții de Capitală nu e similară în întreaga țară.

„Dacă aș compara Moldova pe care am lăsat-o în urmă când eram copil, la începutul anilor ‘90, îmi pare că e o țară cu mult mai dezvoltată, cu mult mai aproape de nivelul de trai din restul Europei și impresia pe care o am e că viața de zi cu zi în Moldova nu e chiar atât de diferită față de viața mea din Statele Unite”, a spus Dragalin.

Șefa Procuraturii înțelege că asta e pentru că eu locuiesc în centrul Chișinăului. Cred că viața în centrul Chișinăului nu e ca în întreaga țara, la sigur că nu, dar aici, la Chișinău, mi se pare că nu e chiar așa de diferită viața mea personală decât cea din Statele Unite. „Și mă refer la lucruri pozitive, cum ar fi că poți intra într-un magazin alimentar, care are aceleași opțiuni pe care le găseam eu și în Statele Unite, în restaurante, cafenele, parcuri frumoase, transport public, care, de fapt, aici, la Chișinău, e mai dezvoltat decât în orașul Los Angeles, de unde am venit eu. Așa că, în general, impresia mea e destul de bună despre Moldova”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău