Dispare benzina A 98 din Moldova: Două rețele nu o mai au în vânzare. Ce spun ANRE și experți auto

08 Iul. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Iul. 2021, 11:52 // Actual //  MD Bani

Două mari reţele de staţii de alimentare din Republica Moldova nu mai au în vânzare benzină cu cifra octanică 98 sau mai mare. Administratorii benzinăriilor spun că nu mai importă acest tip de carburant pentru că nu este profitabil, după ce autorităţile au plafonat preţurile la începutul acestei luni. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică susţine însă că nu au fost plafonate preţurile carburanţilor cu cifra octanică mare, anunță TVR Moldova.

„În ultimele zile, la mai multe staţii peco din Chişinău nu mai sunt în vânzare carburanţi scumpi. Mai exact este vorba despre benzina cu cifra octanică cuprinsă între 98 şi 100. Pe panouri este indicat preţul de 0 lei, ceea ce înseamnă că această benzină nu este în stoc”.

„Am nevoie de benzină 98. Nu-i benzină 98, acum nu vinde nimeni. De ce? Pentru că preţurile nu sunt convenabile. Şi de mult timp nu-i? De pe data de 2 (n.r. iulie). De când s-a schimbat legea carburanţilor? Da”.

La o altă staţie peco e aceeaşi situaţie.

„Bună ziua, benzină 98 aveţi? Nu avem deloc. Dar când va fi în benzinării, nu vă pot spune, pentru că momentan este scoasă din vânzare. 98 EFIX şi motorina 55 ne se mai vinde”.

Unii administratori ai companiilor petroliere spun că nu mai importă carburanţi cu cifra octanică mare, pentru că nu este profitabil în urma plafonării preţurilor la începutul acestei luni. De cealaltă parte, Agenţia Naţională de Reglementare Energetică susţine că plafonarea nu se referă la preţurile carburanţilor care au cifra octanică 98 şi mai mare.

GALINA SANDUŢA, ofiţer de presă, ANRE

„Metodologia de calcul şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere reglementează modul de formare a preţurilor de comercializare pentru benzină 95, motorină şi pentru gaz lichefiat”.

Experţii auto spun că lipsa carburanţilor scumpi îi va afecta în mod special pe şoferii care au maşini cu motoare performante.

CONSTANTIN MIHALACHI, expert auto:

„Lipsa combustibilului cu o cifră octanică mai mare 98,99 sau 100, care acum lipseşte în mare parte din staţiile de alimentare, desigur că o să-i afecteze în primul rând pe proprietarii maşinilor care au motoare mai de performanţă. Ei nu prea pot alimenta pe o perioadă foarte lungă cu benzina 95 că ar avea de suferi maşinile, motoarele”.

„Cred că da, o să fie o problemă. Cu ce urmează să vă alimentaţi atunci? Vom căuta alternativă, nu ştiu, pentru maşinile care consumă carburant mai scump, e o problemă gravă. N-am avut aşa problemă până acum, nu ştiu, am aflat de la voi. Ca şi toţi, ne facem griji. Dar aţi auzit de această noutate? Da, da, da”.

Sunt două reţele de benzinării din Republica Moldova, care au renunţat la vânzarea benzinei cu cifră octanică mare. La celelalte staţii de alimentare, acest tip de carburant este comercializat în continuare la un preţ de aproximativ 20 de lei şi 40 de bani.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!