Dispare benzina A 98 din Moldova: Două rețele nu o mai au în vânzare. Ce spun ANRE și experți auto

08 Iul. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
08 Iul. 2021, 11:52 // Actual //  Otilia Cotruța

Două mari reţele de staţii de alimentare din Republica Moldova nu mai au în vânzare benzină cu cifra octanică 98 sau mai mare. Administratorii benzinăriilor spun că nu mai importă acest tip de carburant pentru că nu este profitabil, după ce autorităţile au plafonat preţurile la începutul acestei luni. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică susţine însă că nu au fost plafonate preţurile carburanţilor cu cifra octanică mare, anunță TVR Moldova.

„În ultimele zile, la mai multe staţii peco din Chişinău nu mai sunt în vânzare carburanţi scumpi. Mai exact este vorba despre benzina cu cifra octanică cuprinsă între 98 şi 100. Pe panouri este indicat preţul de 0 lei, ceea ce înseamnă că această benzină nu este în stoc”.

„Am nevoie de benzină 98. Nu-i benzină 98, acum nu vinde nimeni. De ce? Pentru că preţurile nu sunt convenabile. Şi de mult timp nu-i? De pe data de 2 (n.r. iulie). De când s-a schimbat legea carburanţilor? Da”.

Graba strică treaba: Piața petrolieră se așteaptă la colaps. ANRE zice că a acționat regim de urgență

La o altă staţie peco e aceeaşi situaţie.

„Bună ziua, benzină 98 aveţi? Nu avem deloc. Dar când va fi în benzinării, nu vă pot spune, pentru că momentan este scoasă din vânzare. 98 EFIX şi motorina 55 ne se mai vinde”.

Unii administratori ai companiilor petroliere spun că nu mai importă carburanţi cu cifra octanică mare, pentru că nu este profitabil în urma plafonării preţurilor la începutul acestei luni. De cealaltă parte, Agenţia Naţională de Reglementare Energetică susţine că plafonarea nu se referă la preţurile carburanţilor care au cifra octanică 98 şi mai mare.

GALINA SANDUŢA, ofiţer de presă, ANRE

„Metodologia de calcul şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere reglementează modul de formare a preţurilor de comercializare pentru benzină 95, motorină şi pentru gaz lichefiat”.

Experţii auto spun că lipsa carburanţilor scumpi îi va afecta în mod special pe şoferii care au maşini cu motoare performante.

CONSTANTIN MIHALACHI, expert auto:

„Lipsa combustibilului cu o cifră octanică mai mare 98,99 sau 100, care acum lipseşte în mare parte din staţiile de alimentare, desigur că o să-i afecteze în primul rând pe proprietarii maşinilor care au motoare mai de performanţă. Ei nu prea pot alimenta pe o perioadă foarte lungă cu benzina 95 că ar avea de suferi maşinile, motoarele”.

„Cred că da, o să fie o problemă. Cu ce urmează să vă alimentaţi atunci? Vom căuta alternativă, nu ştiu, pentru maşinile care consumă carburant mai scump, e o problemă gravă. N-am avut aşa problemă până acum, nu ştiu, am aflat de la voi. Ca şi toţi, ne facem griji. Dar aţi auzit de această noutate? Da, da, da”.

Sunt două reţele de benzinării din Republica Moldova, care au renunţat la vânzarea benzinei cu cifră octanică mare. La celelalte staţii de alimentare, acest tip de carburant este comercializat în continuare la un preţ de aproximativ 20 de lei şi 40 de bani.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală