Consiliul Concurenţei de la București a autorizat tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără entităţile din România ale grupului maghiar OTP, respectiv OTP Bank România, OTP Leasing România IFN, OTP Asset Management România, OTP Factoring S.R.L. şi subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L şi Fundaţia OTP Bank România.
“În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, au transmis luni reprezentanţii instituţiei.
Consiliul de administratie al Băncii Transilvania a aprobat pe 8 februarie 2024 perfectarea tranzacţiei pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile OTP Bank România, precum şi a altor companii din Grupul OTP România (inclusiv OTP Asset Management SAI şi OTP Leasing România IFN) pentru 347,5 mil. euro.
În urma acestui acord, OTP Bank pleacă din România după 20 de ani, perioadă în care a câştigat teren, atât prin achiziţii, cât şi prin creştere organică, urcând în top 10 al celor mai mari bănci de pe piaţa locală.
OTP Bank este a patra bancă achiziţionată de Banca Transilvania – liderul pieţei bancare locale, cu o cotă de piaţă de peste 20% -, după Idea Bank (2022), Bancpost (2018) şi Volksbank (2015).
Pe lângă aprobarea de la Consiliul Concurenţei, tranzacţia mai are nevoie şi de acordul BNR.
La etapa negocierilor, cei de la Banca Transilvania declrau că urmau să cumpere și subsidiara din Republica Moldova a OTP.
OTP Bank din Republica Moldova face parte din grupul băncilor sistemice. Instituția financiară a contabilizat un profit de 233,7 milioane de lei la sfârșitul lunii mai 2024. Are active de 2o,4 miliarde de lei, depozite atrase de 15,5 miliarde de lei și credite acordate în sumă de 7,5 miliarde de lei.