Disperare în aviația rusă! Aeroflot dezmembrează aeronave pentru a putea zbura

07 Dec. 2024, 11:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Dec. 2024, 11:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cel mai mare transportator aerian din Rusia, Aeroflot, a început să cumpere avioane vechi pentru a le dezmembra și utiliza componentele acestora ca piese de schimb. Potrivit surselor citate de publicația „Kommersant”, compania intenționează să achiziționeze cinci avioane de tip Boeing 737–800BCF de la grupul „Volga-Dnepr”.

Aceste aeronave, cu o vechime de 21–22 de ani, au o valoare estimată între 1,4 și 1,9 miliarde de ruble fiecare. Aeroflot intenționează să preia drepturile de leasing ale avioanelor și să încheie un acord de soluționare cu proprietarul aeronavelor, compania irlandeză AerCap.

Deși Aeroflot planifică să transfere avioanele filialei sale low-cost „Pobeda”, conversia lor din configurație cargo în pasager în contextul sancțiunilor este considerată prea complicată și costisitoare. Prin urmare, compania intenționează să recupereze motoarele, trenurile de aterizare, avionicile și alte componente utile.

Aceasta ar putea fi prima tranzacție de acest tip pe piața aviatică din Rusia. În 2023, un alt operator rus, S7, a manifestat interes pentru aeronavele grupului „Atran”, dar nu a reușit să încheie o înțelegere.

Piața aviatică rusă în contextul sancțiunilor
După sancțiunile impuse de SUA și UE, companiile aeriene din Rusia nu mai pot achiziționa sau întreține aeronave produse de Boeing și Airbus. Înainte de războiul din Ucraina, două treimi din flota aeriană rusă era compusă din astfel de avioane. În 2023, guvernul rus a aprobat „canibalizarea” aeronavelor, permițând folosirea pieselor funcționale de la avioane mai vechi pentru întreținerea celor active.

De la începutul anului 2023, Aeroflot a negociat achiziția a peste 100 de aeronave de la firme de leasing străine, cu sprijin financiar din partea statului. Cu toate acestea, previziunile indică o reducere semnificativă a flotei aeriene ruse până în 2026, în absența unei producții interne de componente aviatice.

 

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală