Dispozitive medicale pentru salvarea pacienților în stare gravă, donate de UNFPA Moldova

18 Aug. 2023, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Aug. 2023, 10:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, pe 17 august 2023, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a oferit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească 20 de defibrilatoare semiautomate portabile pentru resuscitarea pacienților în stare gravă.

Aceste dispozitive permit personalului medical să intervină rapid și eficient pentru a oferi primul ajutor persoanelor care se confruntă cu stop cardio-respirator, indiferent dacă este vorba de adulți sau de copii. Defibrilatorul este vital necesar și în cazul pacienților cu aritmii cardiace severe, aplicarea căruia face posibilă restabilirea ritmului cardiac normal și evitarea consecințelor fatale.

Echipamentele donate determină automat ritmul cardiac și indică dacă este necesară defibrilarea, furnizând concomitent personalului medical instrucțiuni vocale esențiale despre modul în care trebuie să acționeze.
Valoarea totală a acestei donații este de circa 475,000 lei.Defibrilatoarele vor fi distribuite echipelor de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească în particular în regiunile aflate în proximitatea granițelor cu Ucraina. Astfel, atât persoanele refugiate din Ucraina, cât și populația Republicii Moldova, vor beneficia de servicii medicale de urgență prespitalicească prompte și de înaltă calitate, contribuind la creșterea șanselor de supraviețuire pentru pacienții în stare critică.

Fiind portabile, aceste echipamente specializate sporesc mobilitatea personalului medical, care are posibilitatea să deservească în medie peste 50,000 de solicitări pe an.
Conform statisticilor, anual de către echipele de asistență medicală urgentă prespitalicească sunt preluate circa 800, 000 de solicitări. De menționat, că de la începutul conflictului din Ucraina, a fost oferită asistență în cazul a peste 15,000 de solicitări parvenite de la persoanele refugiate.
Reamintim că la începutul acestui an, în contextul susținerii eforturilor Ministerului Sănătății de consolidare a capacității serviciului de urgență medicală prespitalicească, UNFPA a donat 20 de ambulanțe noi către CNAMUP, defibrilatoarele donate astăzi vin să completeze intervențiile de creștere a rezilienței sistemului de sănătate în situații de criză. 

 

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău