„Procuroarea lui Platon”, Sușițcaia ar putea scăpa basma curată?! Interimarul Munteanu arată ezitant cu degetul la CSP

18 Aug. 2023, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Aug. 2023, 11:03 // Actual //  bani.md

Procurorul anticorupție, Mirandolina Sușițcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu, ar putea scăpa nepedepsită. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat în cadrul unui club de presă cu jurnaliștii, că la etapa actuală nu sunt probe suficiente pentru a solicita suspendarea din funcție a procurorului Sușițcaia. Mai mult, Ion Munteanu recunoaște că, în lipsa unor probe, ar putea solicita retragerea din examinare a demersului depus de Dumitru Robu în acest sens.

„La etapa actuală, mai este nevoie de timp. Se fac investigații. Nu este exclus că, după ce vom avea o nouă componență a Consiliului Superior al Procurorilor, eu aș putea veni pentru a susține acel demers de suspendare or din dimpotrivă să-l retrag, dacă nu se vor acumula probele necesare”, a precizat procurorul general interimar.

Cât despre faptul că cererile de suspendare din funcție a trei procurori, aflate pe rol la Consiliu, se prăfuiesc pe rafturile de la CSP,  inclusiv cea a procurorului Sușițcaia, deoarece procurorul general interimar se află în vacanță, Munteanu are o explicație.

„Într-adevăr, demersul de suspendare din funcție a procurorului anticorupție menționat (n.r. Mirandolina Sușițcaia) așa și nu a fost examinat la CSP. La câteva ședințe CSP acest subiect a fost amânat, transferat pe o altă zi: fie că avocatul nu e disponibil, fie că este în concediu or… Am văzut că CSP a spus că un motiv, pentru care nu a fost inclus subiectul la o ședință este că aș fi eu în vacanță. Vreau să vă spun că, în așa cazuri, există doamna Aliona Nesterov, adjunct al procurorului general interimar, care poate merge la necesitate, în locul meu. Eu nu am primit nici un email de la CSP, nu am fost anunțat când trebuie să vin pentru a susține vreun demers”, a conchis Ion Munteanu.

Amintim că Mirandolina Sușițcaia, pe care presa a etichetat-o procurorul lui Platon, este cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu. Despre aceasta a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), în gestiunea căreia se află dosarul.

Recent, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că „ar prefera ca din funcția mea de șef să pot suspenda, trimite în altă parte orice procuror, din motive că a încălcat careva prevederi, nu este integru sau alte motive”, dar Legea și Constituția nu îi oferă acest drept.

Mirandolina Suşiţcaia a intrat în vizorul presei după ce, fiind conducătorul grupului de urmărire penală care a investigat schema „Laundromat”, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicați în spălătoria rusească. Sușițcaia le-a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv. Procurorul s-a eschivat însă să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă informații despre dosar.

Schema „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de spălare de bani din istorie, se referă la zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din Republica Moldova.

Flori de la Platon

Anticoruptie.md scria că Mirandolina Suşiţcaia este cea care, la două săptămâni de la fuga lui Platon, a solicitat schimbarea măsurii preventive în privinţa omului de afaceri, după ce acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată într-un dosar în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Suşiţcaia a venit nepregătită la şedinţa de judecată şi magistratul i-a dat un răgaz de vre-o şase ore ca să formuleze în scris solicitările privind arestarea şi darea în urmărire generală a lui Platon. Chiar dacă acuzatoarea nu formulase solicitarea în scris, Procuratura Generală nu a întârziat să vină cu un comunicat în care să se laude cu demersul privind arestarea afaceristului. Procurora Suşiţcaia a infirmat că a primit flori de la Platon şi se declară victima unei campanii de denigrare: „Întrebaţi de cel care a lansat astfel de aberaţii în mediul online”.

PG și CSP protejează un procuror acuzat de corupție? Cum este pasată responsabilitatea în ”dosarul Sușițcaia”

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a raportat venituri de peste 600 de milioane de dolari în 2024, provenind dintr-o gamă largă de afaceri, inclusiv criptomonede, cluburi de golf, licențiere de brand și imobiliare, potrivit unei declarații financiare publice depuse vineri și analizate de Reuters. Activele totale declarate de Trump se ridică la cel puțin 1,6 miliarde de dolari.

Documentul, semnat pe 13 iunie, oferă o imagine detaliată a imperiului său financiar, sugerând că perioada acoperită de raport ajunge până la sfârșitul lunii decembrie 2024. Deși Trump susține că și-a plasat afacerile într-un trust controlat de copiii săi, documentele arată că veniturile generate de acestea ajung, în cele din urmă, tot la el – o situație care a stârnit acuzații de conflict de interese.

O componentă semnificativă a veniturilor sale o reprezintă criptomonedele. Fostul președinte a declarat 57,35 milioane de dolari din vânzarea de tokenuri World Liberty și susține că deține 15,75 miliarde de tokenuri de guvernanță în cadrul acelei platforme. În plus, un meme coin lansat mai devreme în 2024 – $TRUMP – a generat venituri estimate la 320 de milioane de dolari, deși nu este clar cât din acești bani a ajuns în posesia directă a familiei Trump.

De asemenea, familia fostului președinte este implicată în minarea de bitcoin și în fonduri tranzacționate la bursă bazate pe active digitale, consolidându-și astfel prezența în sectorul cripto.

Pe lângă cripto, Trump a continuat să încaseze sume consistente din cluburile sale de golf de lux, din proiecte imobiliare și din licențierea numelui său în diverse inițiative comerciale. Veniturile din licențiere și branding au continuat să fie o sursă solidă, în special prin colaborări cu entități internaționale.

Unul dintre cei mai profitabili parteneri comerciali ai familiei a fost compania World Liberty Financial, de la care s-au încasat peste 400 de milioane de dolari în 2024.

Casa Albă nu a comentat imediat raportul. Însă implicarea activă a familiei Trump în domenii care ar putea fi influențate direct de politicile prezidențiale – cum ar fi reglementările în domeniul criptomonedelor – a stârnit critici din partea observatorilor independenți, care vorbesc despre o posibilă confuzie între interesele personale și funcția publică.

Declarația financiară funcționează ca un instantaneu al perioadei de tranziție în care familia Trump a început să se extindă rapid dincolo de imobiliare, folosind noua popularitate pentru a valorifica piețele emergente.

Raportul financiar nu acoperă, însă, potențialele venituri încasate în 2025, când proiectele cripto lansate sub brandul Trump ar putea atinge cifre și mai spectaculoase.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO