„Procuroarea lui Platon”, Sușițcaia ar putea scăpa basma curată?! Interimarul Munteanu arată ezitant cu degetul la CSP

18 Aug. 2023, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Aug. 2023, 11:03 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorul anticorupție, Mirandolina Sușițcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu, ar putea scăpa nepedepsită. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat în cadrul unui club de presă cu jurnaliștii, că la etapa actuală nu sunt probe suficiente pentru a solicita suspendarea din funcție a procurorului Sușițcaia. Mai mult, Ion Munteanu recunoaște că, în lipsa unor probe, ar putea solicita retragerea din examinare a demersului depus de Dumitru Robu în acest sens.

„La etapa actuală, mai este nevoie de timp. Se fac investigații. Nu este exclus că, după ce vom avea o nouă componență a Consiliului Superior al Procurorilor, eu aș putea veni pentru a susține acel demers de suspendare or din dimpotrivă să-l retrag, dacă nu se vor acumula probele necesare”, a precizat procurorul general interimar.

Cât despre faptul că cererile de suspendare din funcție a trei procurori, aflate pe rol la Consiliu, se prăfuiesc pe rafturile de la CSP,  inclusiv cea a procurorului Sușițcaia, deoarece procurorul general interimar se află în vacanță, Munteanu are o explicație.

„Într-adevăr, demersul de suspendare din funcție a procurorului anticorupție menționat (n.r. Mirandolina Sușițcaia) așa și nu a fost examinat la CSP. La câteva ședințe CSP acest subiect a fost amânat, transferat pe o altă zi: fie că avocatul nu e disponibil, fie că este în concediu or… Am văzut că CSP a spus că un motiv, pentru care nu a fost inclus subiectul la o ședință este că aș fi eu în vacanță. Vreau să vă spun că, în așa cazuri, există doamna Aliona Nesterov, adjunct al procurorului general interimar, care poate merge la necesitate, în locul meu. Eu nu am primit nici un email de la CSP, nu am fost anunțat când trebuie să vin pentru a susține vreun demers”, a conchis Ion Munteanu.

Amintim că Mirandolina Sușițcaia, pe care presa a etichetat-o procurorul lui Platon, este cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu. Despre aceasta a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), în gestiunea căreia se află dosarul.

Recent, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că „ar prefera ca din funcția mea de șef să pot suspenda, trimite în altă parte orice procuror, din motive că a încălcat careva prevederi, nu este integru sau alte motive”, dar Legea și Constituția nu îi oferă acest drept.

Mirandolina Suşiţcaia a intrat în vizorul presei după ce, fiind conducătorul grupului de urmărire penală care a investigat schema „Laundromat”, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicați în spălătoria rusească. Sușițcaia le-a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv. Procurorul s-a eschivat însă să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă informații despre dosar.

Schema „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de spălare de bani din istorie, se referă la zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din Republica Moldova.

Flori de la Platon

Anticoruptie.md scria că Mirandolina Suşiţcaia este cea care, la două săptămâni de la fuga lui Platon, a solicitat schimbarea măsurii preventive în privinţa omului de afaceri, după ce acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată într-un dosar în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Suşiţcaia a venit nepregătită la şedinţa de judecată şi magistratul i-a dat un răgaz de vre-o şase ore ca să formuleze în scris solicitările privind arestarea şi darea în urmărire generală a lui Platon. Chiar dacă acuzatoarea nu formulase solicitarea în scris, Procuratura Generală nu a întârziat să vină cu un comunicat în care să se laude cu demersul privind arestarea afaceristului. Procurora Suşiţcaia a infirmat că a primit flori de la Platon şi se declară victima unei campanii de denigrare: „Întrebaţi de cel care a lansat astfel de aberaţii în mediul online”.

PG și CSP protejează un procuror acuzat de corupție? Cum este pasată responsabilitatea în ”dosarul Sușițcaia”

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău