Dmitri Torner explică de ce Republica Moldova are nevoie de o nouă lege a ghilotinei

16 Ian. 2025, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2025, 11:50 // Actual //  bani.md

Omul de afaceri Dmitri Torner consideră că în Republica Moldova a venit timpul pentru implementarea unei noi legi a ghilotinei și, într-o postare pe Facebook, și-a argumentat propunerea. „Acum aproape două decenii (în 2006), în Republica Moldova a fost adoptată una dintre cele mai renumite legi din istoria țării – Legea ghilotinei. Ulterior, ea a fost urmată de Ghilotina-2. Esența „ghilotinelor” a fost una cât se poate simplu – printr-un mega efort depus la cel mai înalt nivel a fost revizuit întregul cadru legislativ și normativ în vigoare, fiind eliminate toate barierele și contradicţiile ce împiedicau dezvoltarea afacerilor și, respectiv, a economiei naţionale. Necesitatea ghilotinei era accentuată inclusiv de faptul că multe structuri de stat, prin propriile regulamente, creau practic norme legale noi, iar acestea deseori contraveneau legilor și hotărârilor în vigoare, ceea ce nu împiedica implementarea lor. Probabil, dat fiind motivaţia puternică și necesitatea obiectivă a ghilotinei, această lege practic nu a fost însoţită de nici o critică – exista un fel de consens la nivelul mediului de afaceri și a factorului decizional central și aceasta a determinat și calitatea procesului de revizuire a cadrului legislativ și normativ în vigoare ce reglementa activitatea de întreprinzător în Moldova” – spune el.

Expertul este ferm convins că a venit timpul unei noi ghilotine. „Și când fac această afirmaţie, pornesc minimum de la trei considerente. În primul rând, de la precedenta ghilotină au trecut aproape două decenii. Între timp, multe s-au întâmplat inclusiv la capitolul instituirii de noi reglementări. Astăzi, spre deosebire de situaţia de acum două decenii, noi nu avem un tablou general clar a ceea ce înseamnă cadrul de reglementare a activităţii de întreprinzător în Moldova. Avem doar viziuni fragmentare, pe diverse domenii. Fiecare agent economic serios poate judeca lucrurile doar din punctul de vedere al domeniului în care activează. La fel și instituţiile statului – fiecare dintre ele cunoaşte doar situaţia în domeniul pe care-l administrează. De aceea, se impune o abordare similară celei de acum două decenii – o comisie de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător trebuie să facă o amplă evaluare a cadrului legislativ și normativ în vigoare, iar întregul proces trebuie să culmineze cu propuneri concrete către Parlament și Guvern privind acţiunile ce se impun în continuare”, afirmă el.

În al doilea rând, în opinia sa, necesitatea de a implementa o nouă lege a ghilotinei este accentuată de schimbările ce au avut loc în ultimii ani și perspectivele ce vor apărea în curând.

„Astăzi, tot mai mulţi experţi atrag atenţie asupra rolului important ce-i poate reveni Republicii Moldova în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Acest rol este accentuat inclusiv de faptul că Moldova este unicul stat vecin cu Ucraina, care nu e membru al Uniunii Europene, care-şi poate oferi platforma pentru venirea potenţialilor investitori asiatici, care vor dori să participe la procesul de reconstrucţie a Ucrainei (Rusia și Belarus tot sunt vecini cu Ucraina și nu sunt membri ai UE, dar respectivele state nu sunt relevante în acest context din motive lesne de înţeles). De aceea, putem concluziona că Moldova are o poziţie unică și poate deveni o bună platformă pentru anumiţi investitori în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, iar o nouă lege a ghilotinei ar fi o oportunitate pentru a pregăti terenul inclusiv şi pentru potenţialii viitori investitori străini”, mai spune omul de afaceri.

Al treilea argument în favoarea propunerii sale ține de procesul de integrare europeană, în care Moldova este implicată plenar la această etapă.

„Procesul de racordare a legislaţiei la standardele Uniunii Europene a început deja, însă el are un caracter fragmentar. O nouă lege a ghilotinei nu doar că ar permite schimbarea acestui caracter, ci, pe anumite dimensiuni, chiar ar avea un caracter de anticipare, iar aceasta ar spori dinamica procesului de integrare europeană. Am invocat doar trei argumente în favoarea unei noi legi a ghilotinei, dar, dacă ar fi să reflectăm mai profund, cu siguranţă am identifica şi altele. Dar ceea ce este evident deja la această etapă este că a venit timpul unor noi discuţii, la cel mai înalt nivel, despre necesitatea unei noi legi a ghilotinei. Iar aceste discuţii ar trebui să culmineze cu concluziile de rigoare şi, evident, cu acţiuni concrete”, conchide Dmitri Torner.

Realitatea Live

16 Ian. 2025, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Ian. 2025, 13:46 // Actual //  Ursu Victor

Vladimir Gusinski, unul dintre cei mai influenți oligarhi din perioada lui Boris Elțîn, cunoscut pentru deținerea canalului NTV, (avea subsidiară și în Republica Modlova n.a) dar care a fost închsiă în anului 2022 și a postului „Ecoul Moscovei”, a declarat că a ajuns în faliment, fără afaceri și cu datorii de aproape 7,5 milioane de dolari. Conform unui document financiar publicat de „Agentstvo” și analizat de către jurnaliști, Gusinski a fost ajutat financiar de mai mulți oameni de afaceri și politicieni, printre care Nikolai Senkevic, Leonid Nevzlin, Anatolii Ciubais și Maxim Katz.

Afirmațiile au fost făcute într-o declarație depusă la începutul anului 2025, ca parte a procesului de divorț dintre Gusințki și soția sa, Elena Konstantin, care a confirmat autenticitatea documentului.

Potrivit acestuia, datoriile fostului oligarh către zece creditori depășesc 7,3 milioane de dolari, în timp ce activele sale sunt estimate la puțin peste 5,9 milioane de dolari. Gusințki deține două case în Connecticut, un Mercedes S550, un cont bancar în Israel la Mizrahi-Tefahot, precum și bijuterii de valoare.

Cheltuielile săptămânale ale acestuia, conform documentului, se ridică la 4.990 de dolari. În detaliu, 2.308 dolari sunt cheltuiți pentru închirierea locuinței din Israel, 750 de dolari pentru alimente, 462 de dolari pentru îmbunătățirea locuinței, 456 de dolari pentru întreținerea automobilului, 403 dolari pentru medicamente, 323 de dolari pentru gaz, 192 de dolari pentru întreținerea copiilor și 96 de dolari pentru îmbrăcăminte. Două dintre companiile pe care le deținea, News Ru Israel LTD și New Media Holding LLC, trec acum prin procedura de faliment.

Gusinski a dezvăluit și lista creditorilor săi: fostul director general al „Gazprom Media” Nikolai Senkevic, cu o datorie de 1,35 milioane de dolari, Anatolii Ciubais, fostul șef al „Rostec”, cu o datorie de 500.000 de dolari, omul de afaceri Max Barsky, cu 480.000 de dolari, și fostul acționar al „Probusinessbank” Alexander Zheleznyak, cu 400.000 de dolari. De asemenea, datoriile includ 100.000 de dolari către blogerul Maxim Katz și 60.000 de dolari către Cvi Heifetz, probabil fost ambasador al Israelului în Rusia.

În ciuda acestor dezvăluiri, Gusinski a refuzat să comenteze despre documentul financiar și situația sa financiară.

În trecut, el a fost implicat în litigii cu Vladimir Evtușenkov, alt oligarh, legate de datorii de 10 milioane de dolari, și a fost dat în judecată și de alte persoane și companii, inclusiv o instanță din Florida care a cerut 400.000 de dolari pentru costuri de întreținere a unei ambarcațiuni de lux.

Gusințki a fost, în anii ’90, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia, creând „Most-Bank” și deținând mari media, inclusiv NTV și „Echo Moskvî”. Forbes estima averea sa la 400 de milioane de dolari în 2010.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală