Doi moldoveni, depistați la frontieră cu acte false. Încercau să ajungă în UE (FOTO)

09 Ian. 2021, 21:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
09 Ian. 2021, 21:04 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Potrivit Poliției de Frontieră, ieri, la ora 17:55, în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, printre pasagerii microbuzului de pe ruta „Moldova-Germania” a fost identificat un cetățean moldovean de 21 de ani, care prezenta suspecții atât în comportament, cât și în declarații. Astfel, polițiștii de frontieră au acționat în baza analizei de risc și tânărul a fost supus unui control suplimentar.

Ca urmare, în portmoneul personal a fost depistat un permis de conducere, care ar fi emis de autoritățile române pe numele acestuia. În cadrul cercetării primare a actului, cu tehnica specială, s-a constatat că permisul nu este unul autentic, fiind prezente mai multe semne de contrafacere. Conaționalul a comunicat că intenționa să ajungă în Germania, unde și urma să folosească actul, neștiind că este falsificat.

Al doilea caz a fost constatat astăzi, la ora 02:15, în punctul de trecere a frontierei Cahul. La linia de control s-a apropiat un autoturism, condus de un bărbat de 28 de ani, cu dublă cetățenie (moldovenească și bulgărească). După identificarea acestuia, conform analizei de risc polițiștii de frontieră au luat decizia de a extinde verificările. În rezultat, tânărul a scos din portmoneu o carte de identitate, care ar fi eliberată de autoritățile bulgare pe numele unei persoane străine.

Din primele cercetări s-a stabilit că documentul este falsificat. La audieri, acesta a precizat că niște persoane necunoscute, care au aflat că pleacă în Germania, l-au rugat să transmită buletinul posesorului când va ajunge în țara de destinație. Cetățeanul și-a continuat călătoria, iar actul falsificat a fost ridicat și va fi transmis spre expertiză.

În ambele cazuri vor fi inițiate cercetări penale, conform art. 361 (al.1) al Codului Penal.

Foto: Poliția de Frontieră

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO