Dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă în rezervele internaționale din ultimii 20 de ani

25 Mai 2023, 18:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 18:50 // Actual //  Lupu Eduard

Dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă în rezervele oficiale valutare internaționale din ultimele două decenii în trimestrul al patrulea din 2022. Datele Fondului Monetar Internațional sunt îngrijorătoare pentru Statele Unite.

Datele Fondului Monetar Internațional (FMI) au arătat că dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă din ultimii 20 de ani în rezervele oficiale valutare internaționale în trimestrul al patrulea din anul 2022. Acest lucru s-a întâmplat atât din cauza rivalității cu China, cât și din cauza războiului din Ucraina. Această scădere este și o consecință a disputelor de la Washington privind plafonul datoriei SUA.

În același timp, comerțul internațional trece printr-un proces amplu de schimbare, perioadă în care yuanul chinezesc, rubla rusească și chiar dirhamul din Emiratele Arabe Unite au început să aibă un rol tot mai important. Cota dolarului american a scăzut la 58% în rezervele vulatare internaționale la finalul anului trecut. Această cotă este cea mai mică din ultimele două decenii și ajunge la nivelul celei din 1995.

Stephen Jen, CEO al Eurizon SLJ Capital Limited, a explicat că această schimbare a fost cauzată și de înghețarea a jumătate dintre rezervele în aur și valută ale Rusiei. Este vorba de 640 de miliarde de dolari. „Ceea ce s-a întâmplat în 2022 a fost o scădere foarte bruscă a cotei dolarului în termeni reali”, a declarat Jen. În acest context, Arabia Saudită, China, India și Turcia au început să se gândească serios la diversificarea către alte valute.

Tot mai multe țări au ales yuanul chinezesc

Tot mai multe țări au ales, în ultima perioadă, să își desfășoare tranzacțiile comerciale în alte valute decât dolarul. De exemplu, India a cumpărat petrol rusesc în ruble și țiței arab în dirhami din Emiratele Arabe Unite. De asemenea, China a ales să cumpere petrol, cărbune și metale rusești de aproape 88 de miliarde de dolari în yuan. În același timp, compania națională de petrol chineză și TotalEnergies din Franța au semnat un acord comercial pentru gaz natural lichefiat cu decontare în yuani.

În acest context, ponderea yuanului în tranzacțiile internaționale a crescut până la 7% de la aproape 0% în urmă cu 15 ani. Este important de precizat că dolarul încă este folosit în aproape 90% dintre tranzacțiile valutare globale, reprezentând aproape 6,6 trilioane de dolari în 2022. În același timp, aproximativ jumătate din datoria offshore este în dolari, iar 50% din tot comerțul global este facturat în dolari, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău