Dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă în rezervele internaționale din ultimii 20 de ani

25 Mai 2023, 18:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 18:50 // Actual //  Lupu Eduard

Dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă în rezervele oficiale valutare internaționale din ultimele două decenii în trimestrul al patrulea din 2022. Datele Fondului Monetar Internațional sunt îngrijorătoare pentru Statele Unite.

Datele Fondului Monetar Internațional (FMI) au arătat că dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă din ultimii 20 de ani în rezervele oficiale valutare internaționale în trimestrul al patrulea din anul 2022. Acest lucru s-a întâmplat atât din cauza rivalității cu China, cât și din cauza războiului din Ucraina. Această scădere este și o consecință a disputelor de la Washington privind plafonul datoriei SUA.

În același timp, comerțul internațional trece printr-un proces amplu de schimbare, perioadă în care yuanul chinezesc, rubla rusească și chiar dirhamul din Emiratele Arabe Unite au început să aibă un rol tot mai important. Cota dolarului american a scăzut la 58% în rezervele vulatare internaționale la finalul anului trecut. Această cotă este cea mai mică din ultimele două decenii și ajunge la nivelul celei din 1995.

Stephen Jen, CEO al Eurizon SLJ Capital Limited, a explicat că această schimbare a fost cauzată și de înghețarea a jumătate dintre rezervele în aur și valută ale Rusiei. Este vorba de 640 de miliarde de dolari. „Ceea ce s-a întâmplat în 2022 a fost o scădere foarte bruscă a cotei dolarului în termeni reali”, a declarat Jen. În acest context, Arabia Saudită, China, India și Turcia au început să se gândească serios la diversificarea către alte valute.

Tot mai multe țări au ales yuanul chinezesc

Tot mai multe țări au ales, în ultima perioadă, să își desfășoare tranzacțiile comerciale în alte valute decât dolarul. De exemplu, India a cumpărat petrol rusesc în ruble și țiței arab în dirhami din Emiratele Arabe Unite. De asemenea, China a ales să cumpere petrol, cărbune și metale rusești de aproape 88 de miliarde de dolari în yuan. În același timp, compania națională de petrol chineză și TotalEnergies din Franța au semnat un acord comercial pentru gaz natural lichefiat cu decontare în yuani.

În acest context, ponderea yuanului în tranzacțiile internaționale a crescut până la 7% de la aproape 0% în urmă cu 15 ani. Este important de precizat că dolarul încă este folosit în aproape 90% dintre tranzacțiile valutare globale, reprezentând aproape 6,6 trilioane de dolari în 2022. În același timp, aproximativ jumătate din datoria offshore este în dolari, iar 50% din tot comerțul global este facturat în dolari, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda alocării de 60 de milioane de lei pentru reparații urgente acum nouă luni, reabilitarea porțiunii de cale ferată dintre Colibași și Văleni, raionul Cahul, a fost întârziată.

Antreprenorul ucrainean angajat să elaboreze proiectul nu a reușit să-și onoreze obligațiile, iar autoritățile sunt acum pe cale să rezilieze contractul. Această întârziere a dus la o creștere a costurilor estimate ale lucrărilor, deoarece terenul continuă să se degradeze, iar prețurile materialelor de construcție au crescut. În acest timp, comunitatea se confruntă cu dificultăți în accesarea serviciilor și transportului, iar soluționarea acestei probleme devine tot mai urgentă, potrivit tvrmoldova.

Comisia Situații Excepționale a alocat, în august 2023, 60 de milioane de lei pentru reabilitarea căii ferate de la Cahul – Giurgiulești. Segmentul de calea ferată a fost afectat de alunecările de terne din august 2022.

Povestea tronsonului din Sudul țării începe în 2007, cand guvernarea comunistă decide ca proiectul construcției caii ferate Cahul-Giurgiulești este unul de importanță majoră pentru Moldova, care “va asigura securitatea economică a țării”.

În anii 2007-2009, pe timpul guvernării comuniste, statul a cheltuit peste jumătate de miliard de lei pentru construcţia tronsonului Cahul – Giurgiuleşti, dar el aşa şi nu a fost finalizat.

Totodată, aceasta a fost construită foarte aproape de râul Prut, apele căruia spală terasamentul. În consecinţă, periodic, acolo este sistată circulaţia trenurilor, iar CFM este nevoită să caute bani pentru a restabili circulaţia.

În 2012, un audit al Curţii de Conturi a constatat o serie de încălcări la construcţia tronsonului de cale ferată. Controlorii au depistat că au fost incluse costuri neargumentate de 107 milioane de lei, iar cheltuielile exagerate au fost estimate la 67 de milioane de lei. Printre principalii beneficiarii ai construcţiei ar fi fost Oleg Voronin, feciorul ex-preşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, a cărui companie a efectuat o serie de lucrări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău