Dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă în rezervele internaționale din ultimii 20 de ani

25 Mai 2023, 18:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 18:50 // Actual //  Lupu Eduard

Dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă în rezervele oficiale valutare internaționale din ultimele două decenii în trimestrul al patrulea din 2022. Datele Fondului Monetar Internațional sunt îngrijorătoare pentru Statele Unite.

Datele Fondului Monetar Internațional (FMI) au arătat că dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă din ultimii 20 de ani în rezervele oficiale valutare internaționale în trimestrul al patrulea din anul 2022. Acest lucru s-a întâmplat atât din cauza rivalității cu China, cât și din cauza războiului din Ucraina. Această scădere este și o consecință a disputelor de la Washington privind plafonul datoriei SUA.

În același timp, comerțul internațional trece printr-un proces amplu de schimbare, perioadă în care yuanul chinezesc, rubla rusească și chiar dirhamul din Emiratele Arabe Unite au început să aibă un rol tot mai important. Cota dolarului american a scăzut la 58% în rezervele vulatare internaționale la finalul anului trecut. Această cotă este cea mai mică din ultimele două decenii și ajunge la nivelul celei din 1995.

Stephen Jen, CEO al Eurizon SLJ Capital Limited, a explicat că această schimbare a fost cauzată și de înghețarea a jumătate dintre rezervele în aur și valută ale Rusiei. Este vorba de 640 de miliarde de dolari. „Ceea ce s-a întâmplat în 2022 a fost o scădere foarte bruscă a cotei dolarului în termeni reali”, a declarat Jen. În acest context, Arabia Saudită, China, India și Turcia au început să se gândească serios la diversificarea către alte valute.

Tot mai multe țări au ales yuanul chinezesc

Tot mai multe țări au ales, în ultima perioadă, să își desfășoare tranzacțiile comerciale în alte valute decât dolarul. De exemplu, India a cumpărat petrol rusesc în ruble și țiței arab în dirhami din Emiratele Arabe Unite. De asemenea, China a ales să cumpere petrol, cărbune și metale rusești de aproape 88 de miliarde de dolari în yuan. În același timp, compania națională de petrol chineză și TotalEnergies din Franța au semnat un acord comercial pentru gaz natural lichefiat cu decontare în yuani.

În acest context, ponderea yuanului în tranzacțiile internaționale a crescut până la 7% de la aproape 0% în urmă cu 15 ani. Este important de precizat că dolarul încă este folosit în aproape 90% dintre tranzacțiile valutare globale, reprezentând aproape 6,6 trilioane de dolari în 2022. În același timp, aproximativ jumătate din datoria offshore este în dolari, iar 50% din tot comerțul global este facturat în dolari, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău