Firma care controlează WhatsApp, amendă uriașă de 1,2 miliarde de euro de la UE

25 Mai 2023, 18:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 18:53 // Actual //  Lupu Eduard

Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a fost amendată luni de Uniunea Europeană (UE) cu 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor.

A fost cea mai mare sancțiune impusă în cadrul blocului unei platforme digitale pentru acest tip de abatere. Decizia este încă un exemplu al modului în care europenii s-au evidenţiat în privința reglementării, în timp ce în Brazilia legislativul încă ezită în fața lobby-ului marilor companii de tehnologie.

Potrivit organismului de reglementare din Irlanda, țara în care se află sediul european al Meta, compania a nesocotit regulile Regulamentului General privind Protecția Datelor atunci când a transferat informații ale unor utilizatori din UE în Statele Unite. Meta dispune de cinci luni pentru a opri trimiterea și de șase (luni) pentru a opri orice prelucrare a acestor date, inclusiv stocarea.

Meta va contesta decizia

Compania Meta a informat că va contesta decizia.Statele Unite și UE negociază un acord privind protecția datelor care să respecte reglementările europene. În 2020, o decizie a Curții de Justiție a blocului a precizat deja că întreprinderile de tehnologie nu se puteau baza pe un acord anterior pentru a menține trimiterile către Statele Unite. Suspiciunea potrivit căreia informațiile unor cetățeni europeni fac obiectul spionajului atunci când sunt stocate pe pământ american îngrijorează opinia publică.

Meta se poate plânge, dar nu să spună că a fost luată prin surprindere. Urmând un model de bluff-uri deja remarcat în alte țări, ea a ajuns să amenințe că va părăsi UE anul trecut, în cazul în care fluxul de date către Statele Unite ar fi interzis. Evident, amenințarea nu a funcționat. Până în prezent, nicio companie de mutări nu a fost angajată pentru a goli sediul de la Dublin. Pare evident faptul că Meta, ca toate celelalte platforme digitale, nu poate renunța la o piață de dimensiunea celei europene.

Nu este prima dată când Meta este amendată pentru deficienţe privind protecția datelor. În 2019, FTC, organismul american responsabil pentru asigurarea drepturilor consumatorilor și condamnarea practicilor comerciale neloiale, a amendat compania cu 5 miliarde de dolari pentru nereguli comise în scandalul Cambridge Analytica. Datele a milioane de utilizatori au fost folosite pentru a influența alegătorii din Regatul Unit și din Statele Unite.

Protecția datelor e intrată în vigoare de cinci ani

Neîndoielnic, UE se află în avangarda reglementării digitale. Regulamentul General privind Protecția Datelor a intrat în vigoare în 2018. Anul trecut, Parlamentul a aprobat Regulamentul Piețelor Digitale, cu intenția de a împiedica abuzurile de piață. Progresele aprobate de legislativul european contrastează cu indulgenţa Congresului brazilian în fața lobby-ului platformelor digitale. Opozante înverșunate ale Proiectului de Lege (PL) referitor la Fake News, marile companii de internet au reușit, până acum, să blocheze orice fel de progres în privinţa reglementării. Parlamentul trebuie să reacționeze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău