Firma care controlează WhatsApp, amendă uriașă de 1,2 miliarde de euro de la UE

25 Mai 2023, 18:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 18:53 // Actual //  Lupu Eduard

Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a fost amendată luni de Uniunea Europeană (UE) cu 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor.

A fost cea mai mare sancțiune impusă în cadrul blocului unei platforme digitale pentru acest tip de abatere. Decizia este încă un exemplu al modului în care europenii s-au evidenţiat în privința reglementării, în timp ce în Brazilia legislativul încă ezită în fața lobby-ului marilor companii de tehnologie.

Potrivit organismului de reglementare din Irlanda, țara în care se află sediul european al Meta, compania a nesocotit regulile Regulamentului General privind Protecția Datelor atunci când a transferat informații ale unor utilizatori din UE în Statele Unite. Meta dispune de cinci luni pentru a opri trimiterea și de șase (luni) pentru a opri orice prelucrare a acestor date, inclusiv stocarea.

Meta va contesta decizia

Compania Meta a informat că va contesta decizia.Statele Unite și UE negociază un acord privind protecția datelor care să respecte reglementările europene. În 2020, o decizie a Curții de Justiție a blocului a precizat deja că întreprinderile de tehnologie nu se puteau baza pe un acord anterior pentru a menține trimiterile către Statele Unite. Suspiciunea potrivit căreia informațiile unor cetățeni europeni fac obiectul spionajului atunci când sunt stocate pe pământ american îngrijorează opinia publică.

Meta se poate plânge, dar nu să spună că a fost luată prin surprindere. Urmând un model de bluff-uri deja remarcat în alte țări, ea a ajuns să amenințe că va părăsi UE anul trecut, în cazul în care fluxul de date către Statele Unite ar fi interzis. Evident, amenințarea nu a funcționat. Până în prezent, nicio companie de mutări nu a fost angajată pentru a goli sediul de la Dublin. Pare evident faptul că Meta, ca toate celelalte platforme digitale, nu poate renunța la o piață de dimensiunea celei europene.

Nu este prima dată când Meta este amendată pentru deficienţe privind protecția datelor. În 2019, FTC, organismul american responsabil pentru asigurarea drepturilor consumatorilor și condamnarea practicilor comerciale neloiale, a amendat compania cu 5 miliarde de dolari pentru nereguli comise în scandalul Cambridge Analytica. Datele a milioane de utilizatori au fost folosite pentru a influența alegătorii din Regatul Unit și din Statele Unite.

Protecția datelor e intrată în vigoare de cinci ani

Neîndoielnic, UE se află în avangarda reglementării digitale. Regulamentul General privind Protecția Datelor a intrat în vigoare în 2018. Anul trecut, Parlamentul a aprobat Regulamentul Piețelor Digitale, cu intenția de a împiedica abuzurile de piață. Progresele aprobate de legislativul european contrastează cu indulgenţa Congresului brazilian în fața lobby-ului platformelor digitale. Opozante înverșunate ale Proiectului de Lege (PL) referitor la Fake News, marile companii de internet au reușit, până acum, să blocheze orice fel de progres în privinţa reglementării. Parlamentul trebuie să reacționeze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău