Primele fisuri în domeniul construcțiilor! Autorizațiile, în picaj. O nouă scumpire a apartamentelor?

28 Iul. 2022, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iul. 2022, 17:02 // Actual //  Lupu Eduard

Apar primele semne de slăbiciune în domeniul construcțiilor, în condițiile în care autorizațiile pentru clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale sunt în scădere cu 12,7% în șase luni ale anului comparativ perioada similară a anului precedent, relevă datele Biroului Național de Statistică.

În ianuarie-iunie 2022 s-au eliberat 1094 de autorizații de construire pentru clădiri rezidenţiale, în descreștere cu 14,6% şi 515 autorizații de construire pentru clădiri nerezidenţiale, în descreştere cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Din totalul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri 53,3% sunt pentru zona rurală.

Chișinăul care concentrează 80% din totalul pieței imobiliare a înregistrat și cea mai mare descreștere a autorizațiilor de construcții (-52), la fel și pentru cele nerezidențiale (-10).

Economistul Veaceslav Ioniță susține că reducerea autorizațiilor de construcții va avea un impact asupra prețurilor la imobile, care și așa sunt în ascensiune urmare a scumpirii materialelor de construcții.

Datele Bursei Imobiliare Lara relevă că în luna iunie prețul mediu al metrului pătrat s-a menținut la 670 de euro la apartamentele vechi. Cele mai scumpe imobile au fost în sectorul Centru al Capitalei – 928 euro, iar cele mai ieftine la Otovasca – 452 euro.

La locuințele noi prețul mediul al  metrului pătrat a fost de 805 euro. Cela mai scumpe, la fel, au fost în sectorul Centru al Capitalei – 1080 euro, iar celea mai ieftine la Otovascaa – 538 euro.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 15:16 // Actual //  Lupu Eduard

Sergiu Cotelnic, fost șef al depoului de vagoane Chișinău și actual șef al depoului de locomotive, este în centrul unui scandal de proporții, incriminându-se  că ar fi pus pe roate o schemă de contrabandă cu țigări și că ar fi implicat în mod direct în facilitarea și coordonarea acestor activități ilegale, susțin surse din cadrul CFM, care au solicitat anonimatul.

„Pe vremea fostului director CFM, Oleg Tofilat, însoțitorii de vagoane implicați în cazurile de contrabandă erau concediați. Acest lucru se întâmpla în urma unor anchete de serviciu. Pe parcurs undeva la a treia anchetă a fost concediat șeful depoului de vagoane, Igor Sanin. La acea vreme, sfârșitul anului 2022, fostul director al CFM, Oleg Tofilat s-a autosesizat, și a dispus o ancheta de serviciu, iar Sergiu Cotelnic s-a ales cu mustrare aspră. Tot de atunci, angajările în toate filialele și la toate funcțiile erau avizate de către fostul director, după ce se trecea prin filtrul serviciului de securitate internă. ”, susține sursele BANI.MD.

Dacă la reangajare se constata că un candidat sau altul a fost protagonistul incidentelor cu contrabanda de țigări, atunci candidatura acestuia era respinsă.

Sursele BANI.MD spun că traficul ilicit de țigări s-ar face cu girul instituțiilor de control ale statului. „Au fost depistate mai multe cazuri de contrabandă cu țigări de vameșii din România, dar nu știu cum se făcea că prin Republica Moldova se trecea neobservat. După plecarea lui Oleg Tofilat, majoritatea însoțitorilor de vagoane, care au fost implicați în cazuri de contrabandă s-au reangajat”.

Contrabanda cu țigări de la CFM e incontrolabilă, în condițiile în care, chiar dacă la pornire trenul este verificat, pe drum, la orice stație țigările pot fi încărcate. Ba mai mult, cei care fac verificări pot deveni complici, ținând cont de salariile mici, dar și de frecvența achitărilor.

BANI.MD l-a contactat pe fostul director al CFM, Oleg Tofilat care a spus că pe vremea când era în fruntea companiei au existat 8-9 cazuri de contrabandă cu țigări. „Însoțitori de vagon implicați au fost concediați, însă, din câte cunosc, de când am plecat s-au reangajat câțiva”.

Redacția l-a contactat pe actualul director interimar al CFM, Serghei Tomșa. În anticamera dânsului ni s-a spus că e într-o ședință și să revenim mai târziu.  L-am sunat și pe Sergiu Cotelnic, însă până l-a publicarea materialului nu am putut obține o reacție de la acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău