Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandr Slusari, a dezvăluit într-o postare pe Facebook că schema de livrare a gazelor naturale prin intermediul rutei Dubai – Ungaria – Moldova Gaz – Transnistria va continua și după data de 1 martie. Potrivit acestuia, procesul are loc în mare secret, fără ca detalii despre plăți, sursa banilor sau destinația finală a gazului să fie făcute publice.
„Locuitorii din Transnistria stau în semi-frig și fără apă caldă, în timp ce contractele nu sunt publicate nici măcar fără cifre”, a scris Slusari.
Pentru luna martie, cantitățile zilnice de gaz livrate către regiune urmează să fie menținute la 3-3,2 milioane de metri cubi, iar planurile indică o reluare completă a activității industriale în regiune, beneficiind de tarife simbolice.
Slusari a sugerat că dezvăluirile despre această schemă „obscură” vor apărea în curând, inclusiv detalii despre prețul gazului livrat în Transnistria în luna februarie, care, conform declarațiilor sale, ar putea genera „un mare șoc” pentru opinia publică.
„Probabil atunci vom discuta și despre otcaturi. Posibil vom vedea deja umbra lui Abramovici. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu procurorii vor avea întrebări pentru mai mulți oameni din Chișinău, inclusiv actualii și foști demnitari de stat”, a adăugat Alexandr Slusari.
Regiunea stângă a Nistrului a rămas fără gaze de la începutul acestui an urmare a suspendării livărilor de către Gazprom. În rezultat, locutorii au rămas fără căldură și apă caldă, iar energia electrică era livrată pe ore. Transnistria, primea de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. UE a acordat Chișinăului un ajutor de financiar de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din regiune, însă Tiraspolul l-a refuzat.
Compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG, cu sediul central în Elveția, a reluat livrarea gazelor naturale în Transnistria începând de vineri, 14 februarie. Livrările au loc în cadrul unui acord pe termen scurt, care vizează consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Metanul este achiziționat din 50 de milioane de dolari oferit de Moscova.