Dubaiul aduce Luna pe pământ. Proiectul îndrăzneț al unui antreprenor deasupra unei clădiri de 30 de metri

20 Mai 2023, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mai 2023, 07:29 // Actual //  bani.md

Cine spune că nu poți ajunge la lună? Printr-un proiect imobiliar de 5 miliarde de dolari, Dubaiul plin de zgârie-nori vrea să aducă un simbol al cerului pe Pământ.

Antreprenorul canadian Michael Henderson își propune să construiască o replică a Lunii, de 274 de metri, deasupra unei clădiri de 30 de metri în Dubai, care găzduiește deja cea mai înaltă clădire din lume și alte minuni arhitecturale, scrie AP.

Proiectul lui Henderson, numit LUNA s-ar putea încadra cu ușurință în acest oraș-stat futurist. Dubai are deja o piață imobiliară încinsă, alimentată de bogații care au fugit de restricțiile impuse în țările lor de origine în timpul pandemiei de coronavirus și de rușii care caută refugiu pe fondul războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

Și chiar dacă un ciclu anterior de expansiune și declin a văzut multe proiecte mărețe prăbușite, Henderson și alții sugerează că viziunea sa, finanțată de Moon World Resorts Inc., unde el este co-fondator, ar putea să nu fie atât de exagerată.

„Avem cel mai mare „brand” din lume”, a declarat Henderson pentru Associated Press, aluzie că luna în sine – corpul ceresc – era marca lui. „Opt miliarde de oameni ne cunosc marca și nici nu am început încă.”

Proiectul propus de Henderson include o stațiune în interiorul structurii sferice, completată cu un hotel de 4.000 de camere, un stadion capabil să găzduiască 10.000 de persoane și o „colonie lunară” care le-ar oferi oaspeților senzația că sunt efectiv pe satelitul Pământului.

LUNA ar fi așezată pe o clădire circulară asemănătoare unui piedestal și ar străluci noaptea. Henderson a discutat despre proiect la Arabian Travel Market la începutul lunii mai, în Dubai.

Deja, arhitecțiii contactați de Moon World Resorts s-au jucat cu locația Lunii, inclusiv pe Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, la o înălțime de 828 de metri. Alții au plasat-o la Dubai Pearl, un proiect care stagnează, aflat lângă arhipelagul Palm Jumeirah, creat de om, și Palm Jebel Ali, arhipelagul încă neterminat.

Alte proiecte majore

Nakheel, dezvoltatorul din spatele Palm Jebel Ali, a relansat planurile de dezvoltare pentru acesta. A dezvăluit, de asemenea, un plan de mai multe miliarde de dolari pentru a construi 80 de stațiuni și hoteluri pe insulele Dubaiului create de om.

Planul lui Henderson ar merge cu un pas mai departe decât alte proiecte în formă de glob, cum ar fi MSG Sphere, o cupolă de 2,3 miliarde de dolari acoperită de ecrane LED, care urmează să se deschidă în Las Vegas la sfârșitul acestui an.

Structura ar fi complet sferică și ar putea fi iluminată alternativ ca o lună plină sau semilună.

Planurile de a construi o altă sferă MSG la Londra au fost oprite după ce rezidenții au protestat față de poluarea luminoasă semnificativă și de perturbările pe care le-ar provoca structura.

„Este greu să mulțumești pe toată lumea”, a recunoscut Henderson.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ