Economia Republicii Moldova în 2022: FMI anticipează o stagnare. Spatari: Guvernul contează pe sprijinul extern

16 Mart. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 09:40 // Actual //  MD Bani

Fondul Monetar Internațional anticipează o stagnare economică pentru Republica Moldova în acest an. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, potrivit căruia impactul războiului ruso-ucrainean este unul semnificativ pentru economia țării. Totuși, Spatari spune că autoritățile sunt optimiste în privința asistenței financiare externe destinate Republicii Moldova. În acest context, oficialul și-a exprimat speranța că întreaga comunitate internațională va ajuta Republica Moldova să depășească acest impas, notează IPN.

Potrivit lui Marcel Spatari, războiul de la graniță și criza de securitate din regiune au un impact major asupra bugetului de stat. În contextul situației create, experții FMI se arată sceptici în privința performanțelor economice înregistrate de Republica Moldova în acest an.

„Foarte multe rute comerciale au fost redirecționate prin Constanța în loc de Odesa. Oamenii reacționează bolnăvicios la o penurie percepută a unor mărfuri, cum ar fi sarea, deși există oportunități alternative de aprovizionare. Republica Moldova a depins până acum de unele produse din Ucraina, dar asta nu înseamnă că nu există alternative, care pot fi accesibile rapid. Există Turcia, Europa Centrală și de Est. Există un impact, bineînțeles, pentru că toate rutele terestre din Rusia trec prin Ucraina și pentru exporturi este complicat. Cu siguranță, va fi un impact asupra economiei. Am avut o ședință cu FMI și previziunile sunt de stagnare economică pentru acest an”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Cu toate aceste dificultăți, autoritățile rămân optimiste și mizează pe sprijinul partenerilor externi. Marcel Spatari a anunțat că în curând, în Parlament, va avea loc rectificarea legii bugetului de stat, pentru că nici veniturile și nici cheltuielile planificate anul trecut nu mai coincid cu noua realitate economică.

„Suntem optimiști în ceea ce privește asistența economică externă pentru a face față provocărilor. Avem de indexat pensiile mai mult decât ne-am așteptat anul trecut, asta va crește puterea de cumpărare a oamenilor. Toată povestea cu prețurile la energie ne-a costat scump, 2 miliarde de lei. Cele 60 de milioane de euro, acordate de UE au venit în calitate de suport bugetar, fără a fi condiționate că urmează să fie cheltuite strict pentru compensații. Banii nu au venit doar pentru compensații, ci și pentru întărirea capacităților de stocare a gazelor naturale, interconexiune energetică cu România”, a mai spus Marcel Spatari.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău