Economia Rusiei nu a căzut încă: Cel mai rău lucru urmează să vină pentru Putin

13 Iul. 2022, 07:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2022, 07:22 // Actual //  bani.md

Deși războiul declanșat de Putin în Ucraina a trecut în a 5-a lună, iar sancțiunile occidentale lovesc din plin Rusia, efectele acestora nu ies în evidență în mod vizibil. Dar, de acum încolo, ceea ce este cel mai rău pentru industria și societatea rusă urmează să vină.

Dincolo de imaginile strălucitoare ale vizitatorilor din cafenelele din Moscova și de campaniile media anti-occidentale, există o realitate complet diferită a eșecului economic și tehnologic de o ”amploare spectaculoasă”, susține Leonid Vlasiuk, fost analist al partidului de guvernământ Rusia Unită, potrivit The Media Line.

La patru luni de la începutul războiului împotriva Ucrainei, băncile rusești refolosesc cipurile cărților de credit, iar producția de mașini s-a oprit din cauza lipsei de rulmenți fabricați în Occident.

”Moscova de astăzi pare foarte normală și frumoasă. Nu poți spune că ceva este în neregulă sau că țara se luptă sub incidența sancțiunilor”, a spus Raisa Vlasova, o israeliană care s-a întors recent din capitala Rusiei.

Dacă cineva și-ar modela opiniile cu privire la evoluțiile economice globale și locale din mass-media rusă, ar crede că Occidentul este cel care suferă cel mai mult din cauza sancțiunilor pe care le-a impus Rusiei.

”Germania se confruntă cu o criză economică îngrozitoare din cauza Ucrainei” se arată în titlul unui articol publicat de agenția de știri RIA Novosti. ”Sancțiunile au lovit Europa sub centură”, este un alt titlu publicat de Sputnik.

Kremlinul încearcă din greu să-i facă pe ruși să creadă că Occidentul este cauza suferinței lor, dar chiar și în satele și orașele cele mai îndepărtate, oamenii înțeleg că, dacă mesele lor devin prea scumpe, nu este vina lui Joe Biden.

Industriile aviatică și de mașini din Rusia sunt pe butuci

”Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează și vor continua, dar totul este, desigur, sensibil la timp. Industria grea a Rusiei este practic lichidată. Din cauza incapacității de a se asigura o aprovizionare cu rulmenți, rușii nu vor putea să-și repare tancurile sau să producă altele”, a spus Vlasiuk.

”Același lucru este valabil și pentru industria de mașini și aviatică. Astăzi, ei repară avioanele prin schimbarea pieselor între aeronave. Dar la un moment dat, vor rămâne și fără această opțiune”, a spus expertul.

Industria auto din Rusia a produs doar 3.720 de mașini în luna mai 2022, potrivit datelor biroului național de statistică. Este o scădere record, de 97%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, când au fost produse aproximativ 112.000 de mașini.

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a început să înlocuiască micile cipuri metalice de pe cardurile neactivate pentru a depăși deficitul cauzat de sancțiuni. Este imposibil să mai repare sau să instaleze bancomate, deoarece Rusia a folosit până acum doar bancomate fabricate în Statele Unite.

Presa de stat a anunțat că băncile locale vor începe să cumpere bancomate autohtone cu procesoare Elbrus fabricate în Rusia. Experții avertizează că aceste dispozitive nu au fost verificate pentru vulnerabilități

Prețurile la alimentele de bază și la medicamente cresc în continuu, iar muncitorii își pierd locurile de muncă. Centrul independent Levada din Rusia a constatat într-un sondaj că nivelul încrederii în Putin a scăzut de la 43% la 35% din mai până în iunie 2022.

Presiunea asupra Rusiei va continua să crească, deoarece îi va fi imposibil să mai producă noi arme sau să le repare pe cele vechi. Astfel, mașinăria de război a lui Putin va avea de suferit.

Economia rusă ar putea părea rezistentă la sancțiunile occidentale astăzi, când încă mai are rezervele sale financiare, iar Occidentul este încă dependent de exporturile de petrol și gaze. Dar odată ce acestea se vor diminua, economia rusă va fi lovită masiv și se vor produce daune enorme

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 16:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 16:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Gazprom se pregătește să concedieze aproape 1.500 de angajați din sediul său central din Rusia, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din personalul administrativ al companiei, relatează Reuters, citând surse din interiorul companiei.

Înainte de a lua decizia finală, conducerea Gazprom le-a cerut angajaților să pregătească prezentări individuale, în care să explice de ce munca lor este esențială și de ce ar trebui să rămână în companie. Această metodă amintește de practica implementată de Elon Musk în SUA, când a cerut funcționarilor guvernamentali americani să își justifice activitatea, sub amenințarea concedierii.

Oficial, Gazprom nu a anunțat încă valul de concedieri, dar sursele citate de Reuters afirmă că procesul de optimizare va fi finalizat în câteva săptămâni. Scopul este eliminarea funcțiilor redundante și reducerea costurilor.

Unul dintre oficialii companiei a recunoscut că Gazprom a subestimat determinarea Europei de a renunța la gazul rusesc. Potrivit sursei citate, compania credea că, după o scurtă perioadă de sancțiuni, UE va reveni și va cere reluarea livrărilor. Însă, în ciuda scumpirilor din sectorul energetic și dificultăților economice, Europa nu a revenit la gazul rusesc.

„Ne-am înșelat”, a recunoscut un oficial Gazprom pentru Reuters.

Între timp, Statele Unite au profitat de retragerea Gazprom, triplând livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa din 2021 până în prezent. SUA au devenit cel mai mare furnizor de GNL pentru UE, consolidându-și poziția pe piața energetică europeană.

Modelul de restructurare de la Gazprom amintește de o inițiativă recentă a lui Elon Musk în administrația publică a SUA. La sfârșitul lunii februarie, în calitate de șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), Musk a cerut tuturor funcționarilor federali să trimită rapoarte săptămânale despre activitatea lor.

„Conform indicațiilor președintelui Donald Trump, toți angajații federali vor primi în curând un e-mail prin care li se va cere să își raporteze activitatea din ultima săptămână. Lipsa unui răspuns va fi considerată demisie voluntară”, a scris Musk pe X (fostul Twitter).

Această măsură a fost susținută de Biroul pentru Resurse Umane al SUA, care a trimis notificări către toate agențiile federale, inclusiv Casa Albă, CIA și ambasadele americane din întreaga lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI