Economisirea regulată îmbunătățește calitatea somnului

10 Iul. 2024, 12:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
10 Iul. 2024, 12:20 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Economisirea regulată de bani poate ajuta la îmbunătăţirea somnului, sugerează un nou raport, conform BBC.

Punerea deoparte a unei sume lunare, oricât de mică ar fi aceasta, îi ajută, de asemenea, pe oameni să se relaxeze şi să fie mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Bristol. Aceştia au afirmat că cei cu venituri mici care economisesc au niveluri de satisfacţie în viaţă similare cu cei mai bogaţi care nu economisesc.

Un sfert dintre adulţii din Regatul Unit au economii mai mici de 100 de lire sterline, conform sondajelor. Economisirea a fost dificilă în ultimii ani, din cauza creşterii puternice a facturilor şi a preţurilor la alimente – chiar dacă dobânzile plătite de bănci şi de societăţile de construcţii s-au îmbunătăţit.

Se estimează că şase din 10 persoane au obiceiul de a economisi, iar organizaţiile caritabile susţin că punerea deoparte a banilor – chiar şi atunci când au un venit mic – îmbunătăţeşte rezistenţa financiară.

Raportul elaborat de Centrul de Cercetare în Domeniul Finanţelor Personale al Universităţii Bristol a sugerat că economisirea regulată duce la îmbunătăţirea satisfacţiei în viaţă, chiar dacă se pune deoparte doar o sumă mică.

Raportul a sugerat că acest lucru este rezultatul unei mai puţine anxietăţi legate de bani, al unei mai puţine probabilităţi de a avea probleme cu datoriile sau al unei mai bune capacităţi de a face faţă evenimentelor neaşteptate. Situaţia este relativ complexă, cu alţi factori în joc, inclusiv dacă economiile au fost deja constituite şi schimbarea circumstanţelor pentru diferite grupe de vârstă.

Cercetătorii au luat în considerare diverse studii, inclusiv unul care a urmărit economiile a mii de persoane pe o perioadă de 10 ani. Aceştia au sugerat o îmbunătăţire a satisfacţiei vieţii în urma economisirii, dar şi un dezavantaj atunci când nu se economiseşte.

Cu toate acestea, alte evenimente de viaţă au avut un impact mai mare. De exemplu, mutarea acasă sau căsătoria au îmbunătăţit într-o mai mare măsură bunăstarea mentală. Pierderea unui loc de muncă sau naşterea de copii au creat un deficit relativ mai mare de bunăstare mentală.

Ratele dobânzilor plătite de furnizorii de economii s-au îmbunătăţit într-o perioadă în care ratele dobânzilor au fost mai ridicate. În prezent, potrivit serviciului de informaţii financiare Moneyfacts, un cont mediu cu acces facil plăteşte o dobândă de 3,12 %. Blocarea banilor timp de un an aduce un randament mediu de 4,65%.

Cu toate acestea, se aşteaptă ca randamentele să devină mai puţin generoase atunci când Banca Angliei va reduce ratele dobânzilor de referinţă. O primă scădere ar putea avea loc în luna august.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău