Economisirea regulată îmbunătățește calitatea somnului

10 Iul. 2024, 12:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
10 Iul. 2024, 12:20 // Bani și Afaceri //  bani.md

Economisirea regulată de bani poate ajuta la îmbunătăţirea somnului, sugerează un nou raport, conform BBC.

Punerea deoparte a unei sume lunare, oricât de mică ar fi aceasta, îi ajută, de asemenea, pe oameni să se relaxeze şi să fie mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Bristol. Aceştia au afirmat că cei cu venituri mici care economisesc au niveluri de satisfacţie în viaţă similare cu cei mai bogaţi care nu economisesc.

Un sfert dintre adulţii din Regatul Unit au economii mai mici de 100 de lire sterline, conform sondajelor. Economisirea a fost dificilă în ultimii ani, din cauza creşterii puternice a facturilor şi a preţurilor la alimente – chiar dacă dobânzile plătite de bănci şi de societăţile de construcţii s-au îmbunătăţit.

Se estimează că şase din 10 persoane au obiceiul de a economisi, iar organizaţiile caritabile susţin că punerea deoparte a banilor – chiar şi atunci când au un venit mic – îmbunătăţeşte rezistenţa financiară.

Raportul elaborat de Centrul de Cercetare în Domeniul Finanţelor Personale al Universităţii Bristol a sugerat că economisirea regulată duce la îmbunătăţirea satisfacţiei în viaţă, chiar dacă se pune deoparte doar o sumă mică.

Raportul a sugerat că acest lucru este rezultatul unei mai puţine anxietăţi legate de bani, al unei mai puţine probabilităţi de a avea probleme cu datoriile sau al unei mai bune capacităţi de a face faţă evenimentelor neaşteptate. Situaţia este relativ complexă, cu alţi factori în joc, inclusiv dacă economiile au fost deja constituite şi schimbarea circumstanţelor pentru diferite grupe de vârstă.

Cercetătorii au luat în considerare diverse studii, inclusiv unul care a urmărit economiile a mii de persoane pe o perioadă de 10 ani. Aceştia au sugerat o îmbunătăţire a satisfacţiei vieţii în urma economisirii, dar şi un dezavantaj atunci când nu se economiseşte.

Cu toate acestea, alte evenimente de viaţă au avut un impact mai mare. De exemplu, mutarea acasă sau căsătoria au îmbunătăţit într-o mai mare măsură bunăstarea mentală. Pierderea unui loc de muncă sau naşterea de copii au creat un deficit relativ mai mare de bunăstare mentală.

Ratele dobânzilor plătite de furnizorii de economii s-au îmbunătăţit într-o perioadă în care ratele dobânzilor au fost mai ridicate. În prezent, potrivit serviciului de informaţii financiare Moneyfacts, un cont mediu cu acces facil plăteşte o dobândă de 3,12 %. Blocarea banilor timp de un an aduce un randament mediu de 4,65%.

Cu toate acestea, se aşteaptă ca randamentele să devină mai puţin generoase atunci când Banca Angliei va reduce ratele dobânzilor de referinţă. O primă scădere ar putea avea loc în luna august.

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală